AcasăNewsCine are interes sa paralizeze structurile de ancheta din Romania

Cine are interes sa paralizeze structurile de ancheta din Romania

O statistica mai mult decat ingrijoratoare arata ca aproape trei sferturi dintre structurile cu roluri vitale in buna desfasurare a actului de justitie din Romania sunt conduse de „imputerniciti”.

Mona Pivniceru, un ministru al Justitiei inca ezitant

Si culmea, acestea sunt cazuri inca fericite, pentru ca alte institutii au in fruntea lor interimari cu prerogative incerte sau, mai rau, nici o persoana determinata pentru a tine fraiele activitatii zilnice.

Procurorii Tiberiu Nitu (foto) si Ioan Irimie nu au cum sa lucreze in tandem

In lipsa unor sefi cu puteri depline, toti lucratorii din structurile speciale ale Justitiei si Internelor au facut pasul inapoi, punand dosarele la dospit prin sertare, de frica sa nu calce prin strachinile politice.

Ioan Irimie

Iar atunci ce sa mai vorbim de declansarea adevaratelor mari anchete, asteptate de intreaga societate romaneasca si marile cancelarii deopotriva.

Gelu Oltean, seful DGIPI, audiat de DNA

Drept urmare, liderii politici ar face bine sa numeasca  – ieri, daca s-ar putea ! – noii sefi, indiferent care sunt acestia.

Tom si Jerry!

Propunerile ministrului Justitiei pentru inaltele functii de procuror general al Romanei si sef al DNA  au avut darul sa nemultumeasca pe toata lumea. Pentru ca despre orice se poate vorbi, dar in nici un caz despre un „cuplu” care sa coordoneze impreuna o ofensiva coerenta a sistemului impotriva marilor cazuri de coruptie sau criminalitate organizata. Este evident ca Tiberiu Nitu, un foarte apropiat colaborator al lui Daniel Morar, si Ioan Irimie, un dusman declarat al fostului sef al DNA, nu au cum sa formeze un tandem, din moment ce ei se au ca Tom si Jerry din desenele animate. Si aproape ca nici nu mai conteaza cine are dreptate, cand se stie deja ca nu va fi liniste la varful Justitiei. Plus ca, din moment ce Consiliul Superior al Magistraturii a stabilit sedinta pentru analizarea propunerilor de-abia pe 22 noiembrie, trecerea la butoane a celor doi ar putea avea loc foarte bine de-abia la anul. Bineinteles, daca ei vor fi intr-adevar alesii…

In moarte clinica

Dar, cel putin in aceste cazuri „minunea” a avut loc totusi si au fost propuse niste nume. Ce ne facem insa cu o institutie ca DGIPI, care, in aceste vremuri tulburi ar trebui sa functioneze cu „motoarele” in plin. In schimb, serviciul secret al ministerului de Interne este tinut sa functioneze la relanti, ca sa nu spunem ca a fost bagat voit in moarte clinica, mai ales de cand la carma „doi s’un sfert” se afla Gelu Oltean. Cel care semneaza condica mai mult prin audierile de la DNA decat pe la serviciu.

Pivniceru trage de timp

Printre efectele acestei stari totale de incertitudine se numara si schimbarea din mers a strategiei ministrului justitiei. Simtind ca orice „bomba” aruncata in aceasta perioada s-ar fasai automat, fara niste oameni stabili la conducerea structurilor, Mona Pivniceru le-a trasat subalternilor din sistem loiali USL sa amane declansarea retinerilor din marile dosare de coruptie care ii privesc pe apropiatii lui Traian Basescu. Adica tot un fel de jumatate de masura, specifica justitiei din Romania. Si uite asa, pana se va limpezi, in urma alegerilor, pe mana cui va incapea puterea politica, lipsa managementului face ca institutiile-cheie ale Justitiei si Internelor sa ramana paralizate intr-o asteptare mai mult decat paguboasa. Si vine intrebarea: este chiar atat de greu sa fie numiti mai repede niste oameni capabili la conducerea acestor structuri, pentru ca apoi, vorba romanului acela cu talent, „sa trecem la treaba”?

DIICOT si DNA si-au dat  din nou la gioale in „Dosarul bancherilor”

Oamenii lui Codrut Olaru au plusat substantial la „imaginea artistica”, in urma „cruciadei” impotriva „gruparii bancherilor”.

Pentru ca, la cat se chinuie romanii sa-si plateasca ratele, atata bucurie au avut si ei. Mai ales ca printre invinuiti se numara nume grele ale lumii interlope, dar mai ales ale sistemului bancar. Numai ca, voit sau nu, procurorii DIICOT au furat startul si le-au stricat „colegilor” de la DNA o alta ancheta extrem de complexa. Pentru ca, dupa cum sustin sursele noastre, si procurorii anticoruptie erau cu geana pe cei de la Fondul de Garantare a Creditelor. Functionarii si sefii de aici sunt suspectati ca luau o spaga universala de1.000 de euro pentru aprobarea inainte de termen a cererilor de imprumut a celor care isi cumparau o locuinta prin programul „Prima Casa”. Cum insa la noi structurile isi dau la gioale, in loc sa colaboreze sau cel putin sa faca un minim schimb de informatii, o parte din bancheri au acum toate sansele sa scape din „gheara” DNA.

author avatar
Catalin Tache
1.482 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger