AcasăNewsRomania saraceste automat la cererea UE

Romania saraceste automat la cererea UE

Nicolas Sarkozy (stanga) si Mario Monti (dreapta) sunt fericiti ca tratatul impus de Angela Merkel a fost adoptat cu larga majoritate de statele UE

Tratatul bugetar adoptat ieri de 25 din cele 27 de state membre UE impune, practic, o dictatura fiscala. Romania trebuie sa adopte legi prin care sa reduca automat deficitul bugetar, dar si nivelul de trai.

Nicolas Sarkozy (stanga) si Mario Monti (dreapta) sunt fericiti ca tratatul impus de Angela Merkel a fost adoptat cu larga majoritate de statele UE

Tratatul a fost negociat de cele 25 de state membre si urmeaza a fi semnat in martie 2012. Conform reglementarilor europene, actul devine lege in intreaga UE din momentul in care este semnat de cel putin 12 state membre. Tratatul nu a fost agreat de Marea Britanie, care vrea si nu prea sa mai fie in zona euro,  si nici de Republica Ceha, care a invocat argumente de ordin constitutional.

Amenda  de 130 milioane de euro

Principiul de baza al tratatului il reprezinta consolidarea disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor reguli ”de aur” privind echilibrul bugetar.  Concret, deficitul structural al oricarui stat membru nu poate depasi 0,5% din PIB. Tratatul prevede ca depasirea acestui nivel va fi sanctionata automat de catre Comisia Europeana, cu o amenda de 0,1% din PIB-ul tarii ”contraveniente”. Raportat la PIB-ul Romaniei, in valoare de 1,3 miliarde euro, amenda ar putea ajunge dintr-un foc la 130 de milioane de euro..

Noi poveri in carca romanilor

Sa revenim putin la cuvantul ”automat”. Tratatul prevede ca statele UE sa-si modifice Constitutia si sa prevada amenda mentionata anterior in mod expres in prima lege a fiecarei tari. In plus, fiecare tara membra trebuie sa adopte legi care sa corecteze ”automat” derapajele privind nivelul deficitului structural. In traducere libera, vorbim de noi poveri in carca romanilor, deoarece corectarea ”automata” a derapajelor inseamna legi care fie sa scada cheltuielile bugetare (la sanatate, invatamant, infrastructura etc), fie sa majoreze taxele (impozite pe venit, TVA etc), fie ambele. In oricare dintre aceste scenarii, cel care pierde este cetateanul de rand, care poate saraci oricand din cauza unor decizii economice gresite sau populiste luate de guvern.

author avatar
Arpad Dobre
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger