AcasăDezvaluiriAfaceristii romani au dosit in Cipru peste 12 miliarde de euro

Afaceristii romani au dosit in Cipru peste 12 miliarde de euro

Incepand de astazi, „National” prezinta lista celor peste 5.800 de firme care, in incercarea de a fenta statul roman, au trimis peste 12 miliarde de euro in paradisul fiscal din Cipru, care s-a transformat, peste noapte, in iad.

Candva paradis pentru afaceristii si companiile multinationale care fugeau de taxele si impozitele mari din tarile de origine, Ciprul pare sa fi devenit acum o problema pentru zeci de mii de investitori pe care criza financiara declansata in martie i-a prins cu banii depozitati in bancile din aceasta tara. Haosul declansat in sistemul bancar cipriot a impus restrictii atat persoanelor fizice, cat si firmelor care operau prin intermediul bancilor din insula. In ce priveste platile curente, daca pentru persoanele fizice s-a decis limitarea retragerilor cash la 300 de euro pe zi, pentru firme s-a impus un set de masuri printre care si cea de restrictionare a platilor mai mari de 200.000 de euro, acestea urmand a fi facute doar in baza unor evaluari.

Firme – paravan

Desi nimeni nu o spune, multi oameni de afaceri romani sunt direct afectati de criza Ciprului. Iar odata cu ei, indirect, si afacerile pe care le au in Romania. Incurajati de fiscalitatea redusa din insula, dar si de faptul ca se puteau ascunde in spatele off-shore-urilor cipriote unde nu trebuiau sa justifice provenienta banilor, multi afaceristi romani si-au mutat in ultimii ani centrul afacerilor lor in Cipru, prin firme off-shore gazduite de casute postale anonime. Astfel se explica si numarul mare de societati comerciale romanesti detinute de firme infiintate in Cipru: peste 5.800. E drept, aceasta politica a fost imbratisata si de multe companii multinationale, care au preferat sa investeasca in Romania in numele unor firme cipriote. Insa marea majoritate a capitalului investit de Cipru in Romania apartine, de fapt, tot romanilor.

Sume colosale

Statistic, valoarea investitiilor cipriote realizate sub forma aportului la capitalul social al societatilor comerciale romanesti este de peste 6,7 miliarde de lei. Iar cifra de afaceri derulata de companiile ce au actionariat minoritar sau majoritar cipriot s-a ridicat in 2011 la circa 53 de miliarde de lei, adica 12 miliarde de euro. O suma imensa, care reprezinta 7,5% din PIB-ul Romaniei. In fata acestor sume, se pune intrebarea fireasca: ce sume detin afaceristii romani in Cipru? Pentru ca, dupa ce si-au dus banii in Cipru pentru a veni cu ei sa ii investeasca in Romania, aceiasi oameni de afaceri si-au retrimis inapoi la firmele-mama din Cipru, perfect legal, poate un pic imoral, dividendele. Deci, ce valoare au dividendele romanilor-ciprioti blocate in bancile din insula? O intrebare la care si autoritatilor romane le este greu sa gaseasca un raspuns. Si, mai important, cine sunt romanii care au banii blocati?

Lista celor 5.800

In incercarea de a afla raspunsuri la ambele intrebari, ziarul „National” publica incepand de astazi lista principalelor 2.000 de companii romanesti care au in spate actionariat cipriot. In multe dintre acestea, desi oficial apar firmele off-shore din Cipru, se stie foarte bine cine sunt adevaratii actionari. Pe lista afaceristilor de top ale caror afaceri au fost bulversate de criza din Cipru se afla Ion Tiriac, George Copos, Bogdan Buzaianu, Cornel Nistorescu si fratii Robert si Ionut Negoita.

In cazul magnatului Ion Tiriac, acesta figureaza pe lista detinuta de „National” cu mai multe firme care au in spate societati comerciale din Cipru. Sursele noastre sustin ca magnatul roman, sfatuit de un om de incredere care avea informatii despre ceea ce urma sa se petreaca in Cipru, a apucat sa-si scoata banii de acolo inainte de a se declansa haosul din sistemul bancar cipriot. George Copos apare si el pe „lista neagra” din 2011 cu Ana Holding SA, Ana Pan SA, Ana Imep SA, Fotbal Club Rapid SA, Ana Residences si Ana Tower SRL, alaturi de „energeticianul” Bogdan Buzaianu, jurnalistul Cornel Nistorescu si fratii Ionut si Robert Negoita, care controleaza firmele Confort Business Solutions, Confort City Rezidential si Domus Stil Construct SRL.

„Mochetarii” Negoita aveau datorii de 45 de milioane de euro la stat, in timp ce firmele lor inregistrau profituri uriase in Cipru

Fratii Ionut si Robert Negoita (actionarul de la Dinamo si primarul Sectorului 3) jonglau cu milioane de euro in Cipru, in timp ce in Romania aveau datorii de 45 de milioane de euro la bugetul de stat, pentru ca nu au platit TVA pentru 753 de case vandute. Firmele Confort Business Solutions, Confort City Rezidential si Domus Stil Construct SRL, ale fratilor Negoita, au avut o cifra de afaceri de 10,5 milioane de euro si profit… zero!

George Copos a preferat pentru firmele Ana Holding, Ana Pan, Ana Imep si Fotbal Club Rapid SA paradisul fiscal din insula

Firmele Ana Holding SA, Ana Pan SA, Ana Imep SA, Fotbal Club Rapid SA, Ana Residences si Ana Tower SRL, ale lui George Copos au avut in 2011 o cifra de afaceri de 32,7 milioane de euro si un profit de 12,5 milioane de euro. Intampinand dificultati financiare, Copos incearca in present sa vanda Clubul Rapid milionarului Gruia Stoica. El mai are si problem cu legea, fiind condamnat, anul trecut, la 5 ani de inchisoare in „Dosarul transferurilor”.

Ion Allianz-Tiriac Asigurari, Tiriac Leasing IFN SA, Tiriac Auto si Ion Tiriac Air SRL sunt cateva dintre firmele magnatului roman, care au in spate societati cipriote

Fostul tenismen Ion Tiriac detine in Cipru mai multe companii, printre care Unicredit Tiriac Bank, Allianz-Tiriac Asigurari, Tiriac Leasing IFN SA, Tiriac Auto si Ion Tiriac Air SRL, firme care in 2011 au avut, in total, o cifra de afaceri de 1,3 miliarde de euro si un profit de 43,2 milioane de euro. Tiriac a fost primul primul roman care a intrat in lista Forbes a miliardarilor lumii, cu o avere estimata la 1,1miliarde de dolari in martie 2007. Trei ani mai tarziu, revistele de specialitate l-au declarat pe Tiriac cel mai bogat roman, cu o avere de 1,6 miliarde de euro.

Cornel Nistorescu este asociat la SC Expresiv SA, alaturi de firma cipriota Radoway

Cornel Nistorescu a iesit pe zero in 2011, desi societatea Expresiv SA a avut o cifra de afaceri de 477.000 de euro. Jurnalistul a fost actionar la Evenimentul Zilei si fondatorul Radio Total.

Bogdan Buzaianu a scapat Energy Holding de darile la stat mutand-o din tara

„Energeticianul” Bogdan Buzaianu apare si el pe lista celor care au fentat statul roman, prin firma Energy Holding, companie care a avut in in urma cu doi ani o cifra de afaceri de 170 de milioane de euro, cu zero profit. El are firme in mai multe paradisuri fiscale. A infiintat societati in Cipru si in  Insulele Virgine Britanice si este considerat „cel mai destept baiat” din afacerile cu energie.

Aflati in editiile viitoare ce alti afaceristi sunt afectati de criza din Cipru si ce profituri uriase au declarat in insula, fentand statul roman!

author avatar
Dan Bratu
5.142 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger