AcasăDezvaluiriPenalii cu banii ascunsi in paradisuri fiscale

Penalii cu banii ascunsi in paradisuri fiscale

Marius Locic, Fahti Taher, Florin Hozoc si Antonio Vrusea sunt doar cativa dintre afaceristii de top care au doua lucruri in comun: detin firme in paradisuri fiscale si au dat cu subsemnatul in fata procurorilor.

Dupa cum a anuntat saptamana trecuta, „National” prezinta, incepand de azi, lista afaceristilor care deruleaza activitati economice prin firme inregistrate in Panama, Gibraltar, Insulele Cayman, Cipru si Seychelles, departe de privirile indiscrete ale autoritatilor romane. Unele dintre firme au fost folosite pentru adevarate tunuri financiare si escrocherii cu fonduri europene, afaceristii care au comis faptele bazandu-se pe faptul ca procurorii din Romania nu vor obtine niciodata detalii financiare din paradisurile fiscale.

Nume grele

Controversatul om de afaceri Fahti Taher a fost acuzat, in trecut, de fals in declaratii si a fost audiat de procurorii DNA in dosarul „Chema Project”. In 2008, actionarii firmei Chema Project l-au acuzat  pe Taher, precum si pe asociatii iordanianului din conducerea societatii Griro, ca „numitii au facut declaratii necorespunzatoare adevarului, pentru a obtine foloase materiale pentru societate si, implicit, pentru ei, in calitate de actionari majoritari ai societatii SC Griro SA. Din documentele intrate in posesia „National” rezulta ca doua dintre afacerile controlate de Taher (Griro Tower SA si Baneasa Palace SA), care au actionari  niste firme din Panama, au declarat in 2011 cifra de afaceri zero si profit – la fel. Griro Tower este detinuta, in proportie de 31,8% de firma Rhapsody Services Limited Inc., iar cea de-a doua are ca ationar firma Titco (35,1%).  Si Marius Locic, aflat, de ieri, dupa gratii (are de executat patru ani de puscarie, in dosarul de coruptie in care a fost condamnat alaturi de fostul senator Catalin Voicu) si-a tinut afacerile departe de Fiscul curios din Romania. Una dintre firmele sale, Atac Monden SRL, are ca asociat societatea Brando Enterprises Ltd. din Seychelles si a declarat cifra de afaceri zero, profit – zero. Florin Hozoc, patron al agentiei de presa Romnet, a devenit cunoscut in 2004, din cauza celebrului scandal „Stenogramele PSD”. Atunci, el a dat cu subsemnatul la Parchet, alaturi de partenerul sau de afaceri, Cristian Boureanu. Acum, insa, Hozoc face bani frumosi din distributia de medicamente. Are o firma, HK&ZY Best Pharma Distribution SRL, la care actionar minoritar este firma MNGV Investments Limited din Seychelles si, in 2011, a declarat o cifra de afaceri de 15.410.972 lei si un profit de 1.754.755 de lei.

Evaziune si spalare de bani

Chiar daca nu sunt de talia lui Locic, afaceristii urmatori au ajuns celebri, peste noapte. Nu au inventat strategii economice, nici n-au fost premiati fiindca si-au platit taxele la timp. Ci au comis escrocherii, cu ajutorul unor firme aflate pe lista detinuta de „National”. Antonio Vrusea (nasul de cununie al vedetei TV Wilmark Rizzo Hernandez) a fost condamnat cu suspendare, alaturi de partenerul lui de afaceri, Alexandru Dumitriu, pentru comiterea unor fapte grave:  infractiuni de crima organizata, evaziune fiscala si spalare de bani. Totodata, Tribunalul Bucuresti a mai hotarat ca cei doi sa plateasca peste 1,2 milioane de euro, care reprezinta prejudiciul pe care l-au cauzat bugetului de stat. Condamnatul Vrusea, care  controleaza firma AV Rom Holding SRL (societate detinuta in totalitate de compania Welldone Corporation din Seychelles) a declarat in urma cu doi ani o cifra de afaceri de 26.772 lei si profit zero. Tot in Seychelles are legaturi un alt afecerit penal: Iulian Buturuga. Acesta a fost acuzat toamna trecuta de escrocherii cu fonduri europene, fiind si arestat la cererea procurorilor DNA. La DNA a dat cu subsemnatul si Jean Capatana, un individ care detine firma Sunset Lake Investitii SRL (detinuta in proportie de 99,9% de firma Sunset Lake Corp. din Panama) si care este implicat in dosarul penal cu terenuri de 20 de milioane de euro, alaturi de fostul primar al Sectorului 6,  Cristian Poteras. Si, ca sa ramanem la capitoul edili, un afacerist penal cu afaceri in Panama a fost si fiul actualului primar din Cernavoda, Gheorghe Hansa. Tiberiu-Marius Hansa a fost trimis in judecata in 2011pentru comiterea infractiunilor de evaziune fiscala si bancruta frauduloasa. Una dintre firmele folosite la escrocherii este, si ea, pe lista detinuta de cotidianul nostru: Agremin, detinuta in proportie de 84,5% de compania Mace Enterprises din Panama, care, in 2011, a declarat cifra de afaceri si profit zero.

Nu ratati editiile viitoare ale cotidianului „National”! Vedeti ce alti afaceristi si-au ascuns firmele in Panama, Gibraltar, Seychelles, Insulele Cayman si Cipru si aflati ce profituri au declarat!

author avatar
Narcis Voica
5.343 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger