AcasăDezvaluiriAncheteUn milion de euro, spaga pentru numirea unui sef la EximBank!

Un milion de euro, spaga pentru numirea unui sef la EximBank!

„National” continua seria dezvaluirilor despre modul in care au fost facute numirile in conducerea celei mai „vanate” institutii de stat, Banca de Export Import a Romaniei. Insa anchetatorii care suspectau ca EximBank a fost politizata cu japca la presiunile sefului Cancelariei premierului, Vlad Stoica, si la recomandarile insusi premierului au prins acum o alta pista. Care, daca se confirma, poate transforma acest dosar in cel mai spectaculos caz al DNA de pana acum.

Traian Sorin Halalai se joaca de-a milioanele de euro
Vlad Stoica este suspectat ca a tras sforile pentru numirea lui Hala
Halalai a luat 800.000 de euro de la un cetatean grec

Seful EximBank a acordat un imprumut de 250.000 de euro
Dupa ajungerea in fruntea EximBank a inceput să-si plateasca datoriile

Astfel, dupa cum sustin sursele noastre, se fac verificari intense despre strania coincidenta a faptului ca, tocmai in timp ce se trageau sforile pentru a fi numit in cea mai bina platita functie la stat din Romania, nominalizatul la sefia EximBank, Traian Sorin Halalai, imprumuta de la persoane fizice straine sume uriase de bani, in transe de sute de mii de euro, dupa cum reiese din contractele de imprumut intrate si in posesia noastra. Practic, exista suspiciuni privind posibila cumparare a unor functii de conducere la EximBank, procurorii avand informatii ca „taxa” ar fi ajuns si la un milion de euro. Iar aceasta varianta este intarita si de faptul ca mai multe persoane sprijinite de PSD au ajuns sefi la EximBank desi nu intruneau conditiile legale, dupa cum reiese si din informarile oficiale care au fost trimise sefului Cancelariei, Vlad Stoica. Numai ca acesta, proaspat numit la randul sau in Consiliul Director al EximBank ,a refuzat sa raspunda, ramanand de vazut daca l-a informat sau nu pe premierul Ponta de noul scandal de coruptie ce urma sa explodeze in ograda Guvernului…

Morisca imprumuturilor „pe persoana fizica”

La sfarsitul lunii spetembrie 2012, lumea bancara era zguduita de stirea data „pe surse” in mass-media ca viitorul presedinte al EximBank, adica omul cu cea mai mare leafa de la stat, urma sa fie Traian Sorin Halalai. Iar cum acesta avea trecutul profesional „patat” de amenzile primite de la CNVM, ceilalti bancheri au luat de buna informatia (facuta publica tot atunci) ca acesta l-ar avea in spate pe insusi premierul Victor Ponta, care l-ar fi presat pe fostul ministru al Finantelor, Daniel Chitoiu, sa-l puna sef pe Halalai. Totusi, dupa cum ziarul nostru a dezvaluit zilele trecute, ulterior s-a stabilit ca, de fapt, seful Cancelariei premierului, Vlad Stoica, este cel care s-ar fi zbatut ca un leu pentru protejatul sau. Iar cum, la putin timp dupa ce Halalai a ajuns pe postul ravnit, Vlad Stoica era cooptat la randul sau in conducerea Consiliului Director al EximBank, procurorii au inceput sa suspecteze ca la mijloc ar putea fi vorba de un „troc”. Numai ca, unele documente private intrate recent in posesia celor care se ocupa de acest caz a dinamitat din mers ancheta. Pentru ca, in timp ce era nominalizat la sefia EximBank, dar si imediat dupa numirea sa, Traian Sorin Halalai a intrat intr-o adevarata morisca a imprumuturilor de la persoane fizice, luand sume uriase de bani, inclusiv de la cetateni straini.

800.000 euro de la un strain

Cum EximBank este o unitate considerata strategica pentru siguranta nationala, din moment ce raspunde, financiar vorbind, de garantarea exporturilor romanesti, structurile informative au monitorizat cu maxima atentie fluxul imprumuturilor luate in nume propriu de noul presedinte al bancii de stat. Iar din morisca acestor contracte semnate de Halalai in acele zile decisive pentru viitorul sau profesional, semnalam astazi doar imprumuturile luate de la un cetatean grec. De la care nominalizatul la sefia EximBank a luat 250.000 de euro si, apoi, alti 550.000 de euro, bani luati fara perceperea vreunei dobanzi si pentru care a gajat cu unele terenuri detinute in sectorul 4 din Bucuresti. Extrem de interesant este insa ca, in aceasta perioada in care parea sa aiba nevoie disperata de bani cash, acelasi Halalai imprumuta la randul sau 250.000 de euro, tot fara dobanda, unui alt cetatean roman. Iar anchetatorii incearca acum sa reconstituie intreaga „suveica” a imprumuturilor, pentru a verifica informatiile privind destinatia finala a „cash”-ului imprumutat de cel care, in cele din urma, a fost impus la sefia EximBank.

Dupa numire, banii inapoi

Cum necum, in noiembrie 2012, Traian Sorin Halalai devine seful EximBank, iar dupa putin timp preia si fraiele celei mai profitabile unitati la care EximBank era actionar majoritar. Este vorba despre Compania de Asigurari – Reasigurari Exim Romania unde, prin Hotararea nr.1 din 14.02.2013 a Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor  este revocat fostul Consiliu de Supraveghere si Traian Sorin Halalai se instaleaza la conducere. Iar dupa doar doua saptamani, dupa cum reiese din documentele bancare internationale, noul boss de la EximAsig deja isi plateste din datoriile catre creditorul grec, prin virament bancar, doar in data de 1 martie 2013 facand o plata de „rambursare credit” de 200.000 de euro.

Falimentare cu japca

Iar daca este sa ne referim strict la cazul EximAsig, aceasta a fost adusa, intr-un timp uluitor de scurt, pe pierdere, dupa ce fusese preluata avand un profit urias, cu mult peste cel estimat. Numai ca sarabanda numirilor suspecte a continuat si aici, pe filiera pesedista fiind promovate persoane care fie erau cercetate penal la data numirii, fie se aflau intr-o fatisa stare de incompatibilitate, fie nu indeplineau conditiile legale minimale pentru ocuparea unui asemenea post. Si, totusi, gestionarea miliardelor de euro ai statului roman au incaput pe mana acestor noi directori, ale caror numiri au starnit nenumarate suspiciuni. Drept urmare, ASF, Ministerul Finantelor si seful Cancelariei premierului au primit informari oficiale privind riscurile „falimentarii fortate” a companiilor unde statul roman, prin EximBank, era actionar majoritar. Numai ca, in cazul ultimei sesizari cel putin, documentul oficial nu a primit niciun raspuns, ramanand – oare de ce?! – in sertarul lui Vlad Stoica…

Nu rata in ziarul de maine!

„National” publica noi documente incendiare! Cum s-a smenuit auditul. Limuzine pentru noii sefi. Informarile oficiale privind numirile ilegale.

author avatar
Catalin Tache
4.991 afisari

5 COMENTARII

  1. Sub privirea neputicioasa a dl.IOAN RUS , subalternii isi fac in continuare de cap!
    Tupeu si smecherie maxima?
    “Prin intermediul Directiei de Achizitii de la CFR Călători, s-a încredinţat ilegal unei firme controlate de afaceristul Gruia Stoica un contract de reparaţii automotoare a cărui valoare poate ajunge la multe milioane de euro. Imediat după ce Gruia Stoica a fost reţinut pentru încercarea de trucare a unei licitaţii de transport feroviar de marfă,fostul manager CFR Călători, Valentin Dorobanţu et comp. a încheiat un acord-cadru pentru reparaţii de automotoare cu o firmă controlată de afaceristul gălăţean, dar care până acum nu a mai efectuat asemenea servicii feroviare. Încredinţarea acestui contract a fost pregătită cu mult timp înainte de semnare de către Valentin Dorobanţu, botezat de ceferişti “Smart”, pentru şmecheriile pe care le regizează în zona transportului feroviar de călători. Practic,fostul manager de la CFR Călători a făcut demersuri serioase încă din vara anului trecut pentru a ajuta firmele lui Gruia Stoica să prospere pe spatele companiei de stat si prin castigarea acestui contract?”
    DNA, DIICOT, Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, Curtea de Conturi,ANRMAP, etc. sa controleze toate, deci , toate dosarele de achizitii “in totalitate legale” din perioada 2013-2014 de la CFR Calatori?
    Ar fi interesant si nu numai…

  2. CONSOLIDAREA CONTINUA A RELAŢIILOR DINTRE CRIMINALITATEA ORGANIZATA SI CORUPTIE explica legatura puternica existenta intre infractiunile scop si infractiunile mijloc. Astfel, de cele mai multe ori, structurile criminalitatii organizate utilizeaza coruptia ca un mijloc de asigurare a protectiei si promovare a activitatilor ilicite, ascunderea sumelor de bani, provenite din aceste delicte, se face prin ingenioase inginerii financiare si prin asa zisele metode de spalare a banilor folosindu-se de “cartitile” din sistemul judiciar si serviciile secrete.
    Actele de coruptiei si de crima organizata au impact direct asupra dezvoltarii economice si sociale, distrug beneficiile potentiale ale pietei libere, distorsioneaza regulile economiei eficiente si zadarnicesc capacitatea organismelor statului in prevenirea si combaterea acestora. Romania de astazi ofera tabloul unei societati haotice, dezorganizate si fara perspective.
    CORUPTIA IN ROMANIA are forme de organizare supersofisticate, este planificata, in majoritatea cazurilor este generata de crima organizata si escaladata prin mistificarea adevarului in instantele judiciare sau uneori si in presa.
    Evaluarea dimensiunii coruptiei este extrem de dificila, deoarece coruptia este un iceberg caruia nu-i vedem decit suprafata sau virful fara a sti cu siguranta cita gheata ascunde in adincime. Cresterea gradului de coruptie peste o limita maxima admisibila, de suportabilitate sociala, poate ameninta insasi existenta unei civilizatii.

  3. Sa ne explice dnul Halalai si cum plateste spaga dnului Rares Bogdan prin contracte de sponsorizare.( Dna Oana stie…)

  4. Dl. Rares Bogdan face emisiuni in functie comenzile platite ale prietenilor lui Victor Ponta. Traian Halalai este unul dintre cei mai apropiati prieteni ai domului Ponta.

  5. Dar de ce nu scrieti si de cum a fost numit Radu Frincu la conducerea EximAsig?si de sleahta de ciorditori care i a adus dupa el din fosta companie unde a fost director?ca tot ce reprezenta vanzare de asig se comisiona prin agenti si incasau sume colosale?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger