AcasăDezvaluiriUnde mergeau banii scosi “la sacosa” de sefa SIVECO

Unde mergeau banii scosi “la sacosa” de sefa SIVECO

Dupa ce au stabilit ca presedintele SIVECO, Irina Socol, a transferat 10 milioane de euro in conturile unor firme de recuperare de fier vechi ale romilor din Sintesti pentru a primi inapoi “la sacosa” de la acestia cea mai mare parte din suma, procurorii DNA vor acum sa afle unde s-au dus mai departe acesti bani.

Irina Socol ar putea infunda multi oficiali ai statului

Iar cum SIVECO a tot primit pe banda rulanta contracte banoase de la diferite institutii ale statului, unele la preturi astronomice, anchetatorii incearca sa descopere daca nu cumva milioanele de euro plimbate de SIVECO pe la firmele de fier vechi din Sintesti si apoi scoase cash au fost de fapt folosite pentru a mitui conducatori de institutii si functionari ai statului. In varianta in care supozitiile procurorilor se confirma, iar Irina Socol va vorbi din arest, dosarul SIVECO va fi unul cu adevarat exploziv. Fosti si actuali demnitari de prim rang ai statului, printre care si ministri, ce au sustinut financiar compania SIVECO cu contracte publice de zeci de milioane de euro, risca sa fie anchetati si condamnati pentru luare de mita si trafic de influenta. In vizor sunt acum contracte primite de SIVECO de la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, Ministerul Agriculturii, Ministerul Educatiei, Ministerul Justitiei.

Contractele SIVECO cu CNAS, primele pe lista procurorilor

Un raport al Corpului de Control al Guvernului arata sumele astronomice primite de SIVECO de la CNAS

Primul pas in cercetarile privind posibila savarsire a unor acte de coruptie in acest dosar are in vedere contractul pentru realizarea sistemului “Enterprise Resource Planning” (ERP) derulat de SIVECO cu Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). Fara licitatie, prin atribuire directa, firma SIVECO a primit in anul 2003 acest contract avand calitatea de subcontractor al companiei Hewlett-Packard Romania, care implementa la nivelul CNAS sistemul unic integrat al asigurarilor de sanatate (SIUI). Desi trebuia organizata o licitatie, CNAS a incheiat in 2003 un act aditional la contractul cadru prin care achizitiona de la firma SIVECO licentele pentru programele aplicative COFINOR si documentatia aferenta, ca parte a sistemului ERP. Pretul fixat prin contractul ET/6487/17.09.2003 pentru aceste licente si documentatii a fost de 5.203.805 euro. De-a dreptul socant, din aceasta suma, 2.028.629 euro se plateau doar pe documentatie, un manual de utilizare a softului ajungand sa coste peste 140.000 euro. Mai mult, s-au alocat si cate 500 euro/zi pentru fiecare angajat al SIVECO care avea sarcina de a pregati documentatia. Dupa nici trei luni, in decembrie 2003, valoarea contractului ET/6487 a fost marita la 7.081.945 euro. Iar anul urmator a mai fost suplimentat cu inca 820.000 euro.

Lucrurile nu s-au oprit aici. Deoarece era interesata sa vanda CNAS cat mai multe licente de soft si manuale de utilizare, firma SIVECO a notificat institutia statului in anul 2007 ca ar fi necesara o suplimentare a numarului de licente, deoarece la fiecare casa judeteana de asigurari de sanatate lucreaza mai multe persoane decat s-a prevazut initial. Fara probleme, cererea SIVECO a fost imediat aprobata, incheindu-se un nou contract  – P/6092/05.12.2007 – prin care CNAS platea alti 8.423.648 euro pentru alte 665 de licente software. Nici vorba de vreo negociere de pret sau, mai rau, de organizarea unei licitatii.

Dupa ce au cumparat licente software si manuale de utilizare in valoare de peste 16 milioane de euro de la SIVECO, sefii CNAS si-au dat seama, la finalul anului 2009, ca de la 1 ianuarie 2010 nu vor mai avea servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistemul ERP. Asa ca au deschis negocieri tot cu SIVECO, semnandu-se acordul-cadru de servicii NLD/3207/29.04.2010, in baza caruia s-a achitat, in perioada ianuarie 2010- martie 2012, suma de 9.668.484 lei.

55 de milioane de euro, noile contracte ale SIVECO

Asa cum spuneam, atentia procurorilor anticoruptie este acum indreptata si catre oficiali din cadrul Ministerului Agriculturii, al Educatiei si Justitiei, institutii care in ultimul an au oferit firmei SIVECO contracte de peste 55 milioane de euro.

Presiunea cea mai mare pare a fi pe responsabilii din Agentia de Plati si Interventii in Agricultura (APIA), institutie subordonata Ministerului Agriculturii. De la APIA, SIVECO, in asociere cu firma Teamnet International a castigat anul acesta, in februarie, un contract de servicii de mentenanta, extindere si dezvoltare a Sistemului Informatic in valoare de 35 de milioane de euro. Verificari se vor face si asupra contractelor primite de SIVECO de la Ministerul Educatiei (19 milioane lei) si Ministerul Justitiei (17 milioane lei). Deocamdata, functionarii cu responsabilitati in atribuirea contractelor si demnitarii care conduc aceste institutii nu pot decat sa spere ca presedintele SIVECO, Irina Scol, va respecta omerta si nu va povesti nimic procurorilor despre destinatia finala a banilor cash scosi din firma cu ajutorul romilor adunatori de fier vechi din Sintesti.

 

author avatar
Andrei Coman
4.479 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger