AcasăNewsCastelul Miclauseni, o frumusete blestemata

Castelul Miclauseni, o frumusete blestemata

Castelul Miclauseni a sfidat timpul, pastrandu-si farmecul si eleganta

Situat la 65 de kilometri de Iasi, Castelul Miclauseni a supravietuit timpului, ramanand un martor tacut al fascinantei epoci boieresti.

Castelul Miclauseni a sfidat timpul, pastrandu-si farmecul si eleganta

Construit intre anii 1880-1904 de Gheorghe Sturdza pe locul unui vechi conac boieresc, Castelul Miclauseni ( Palatul Sturdza) reprezinta o adevarata bijuterie arhitectonica in stil neogotic. Incidentele dramatice care i-au marcat istoria i-au adus si denumirea de “castelul blestemat”. Devastat de incendiu, distrus de soldatii rusi care s-au adapostit aici in timpul Primului Razboi Mondial, palatul este in acest moment in proces de restaurare.

Cadou de nunta

Decoratiunea murala a castelului a fost realizata de arhitectul Iulius Reinecke

Se spune ca George Sturdza a ridicat castelul ca dar pentru sotia sa Maria, mai tanara cu 11 ani decat el. Constructia s-a realizat dupa planurile arhitectilor Iulius Reinecke si I. Grigsberg. Decoratia murala a castelului in stilul Art Nouveau a fost realizata de arhitectul Reinecke, ajutat probabil chiar de catre Maria Sturdza, care era o talentata pictorita.

Membrii familiei Sturdza au fost inmormantati in apropierea palatului

Ea ilustrase, de altfel, multe din poeziile lui Vasile Alecsandri, vecin si prieten apropiat al familiei Sturdza. Ornamentele exterioare, care se mai pastreaza si astazi, abunda in embleme inspirate din blazonul familiei Sturdza. Mobilierul rafinat, scara din marmura de Dalmatia, parchetul cu intarsii din esenta de abanos si paltin, la care s-au adaugat colectia de carti, tablourile, busturile din marmura de Cararra au desavarsit interiorul splendid al castelului.

Spital, depozit de explozibil si camin

Scara interioara a fost confectionata din marmura de Dalmatia

In timpul Primului Razboi Mondial, Ecaterina Sturdza (fiica lui George si a Mariei) transforma castelul in spital militar, Ecaterina insusi ajutand la ingrijirea ranitilor.

Tot in aceasta perioada, castelul a fost vizitat de George Enescu, care a concertat printre paturile cu raniti. Ocupat de soldati intre anii 1944-1945, palatul a fost devastat, mobilierul, cartile, fiind furate sau distruse. Odata cu venirea comunistilor, castelul a fost transformat in depozit militar de explozibil ca mai apoi, intre anii 1960-2001 in palat  sa functioneze in adapost pentru copiii cu probleme mintale. Aflat in proces de resturatie, Palatul Sturdza isi pastreaza in continuare misterul si frumusetea.

author avatar
Victor Paun
3.499 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger