AcasăNewsFructe de mare cu salmonella si substante cancerigene

Fructe de mare cu salmonella si substante cancerigene

O parte din crevetii importati din Asia sunt tinuti in gheata facuta din apa contaminata cu salmonella

Asia ocupa locul intai la productia de fructe de mare si ferme piscicole, exportand produsele lor in special in SUA si Europa. Din cauza „scurtaturilor”, mai exact a practicilor comerciale pentru obtinerea unui profit cat mai mare si cu orice pret, aceste produse constituie un atentat grav la sanatatea si chiar viata consumatorilor.

O parte din crevetii importati din Asia sunt tinuti in gheata facuta din apa contaminata cu salmonella

Autoritatea pentru alimente si medicamente din SUA (FDA) a facut cateva teste pe fructele de mare si pestii de crescatorie importati din Vietnam si China, dar conform publicatiei Businessweek, nu a are dovezi relevante.

Pestii Tilapia sunt hraniti cu excremente de porc si de gasca

Cu toate acestea, un articol publicat de Nguyen Dieu Tu Uyen si William Bi releva ca Protectia Consumatorilor din SUA a aprobat vanzarea de fructe de mare si pesti de acvacultura  din Asia, desi produsele erau contaminate cu agenti patogeni, antibiotice si substante chimice cancerigene.

Practici criminale

Unele specii de peste importate din Asia contin substante chimice cancerigene

Iata cateva dintre „scurtaturile” folosite de producatorii de fructe de mare si peste din Asia:

–         La specia de peste Tilapia (foarte popular in mai toate meniurile din SUA, tarile scandinave, Europa etc., despre care exista dovezi ca ar fi fost crescut inca in urma cu 4.000 de ani) se obtin productii record in China, deoarece pestii sunt hraniti cu excremente de porc si gaste. Aceasta, desi mizeria respectiva contine Salmonella si expune Tilapia – deci, si pe consumatori – si la alte imbolnaviri;

–         Crevetii de cultura din Vietnam sunt tinuti la rece sub gramezi de gheata fabricata din apa de la robinet contaminatacu diversi agenti patogeni ce pot provoca boli grave;

–         Sectiile de prelucrare a crevetilor de cultura sunt napadite de muste, temperatura este de peste 30 de grade Celsius, iar podelele sunt imbacsite si colcaie de insecte si viermi.

–         Ca si fermierii americani, si acvacultorii asiatici care se ocupa de culturile de creveti folosesc masiv antibiotice, multe dintre acestea fiind interzise in SUA si UE, deoarece scad sau chiar anuleaza rezistenta consumatorilor la alte boli ori infectii.

Creveti cu antibiotice

Unele crescatorii din Vietnam proceseaza creveti in conditii insalubre

Reporterii televiziunii ABC News au prelevat 30 de probe din crevetii de import adusi pe intreg teritoriul SUA din Asia. Probele au fost testate pentru a se vedea daca aceste fructe de mare contin antibiotice si daca aceste substante sunt sau nu interzise in farmacopeea din SUA. Rezultatul a fost clar: crevetii contineau cantitati relevante de antibiotice interzise in America de Nord. Un studiu recent efectuat de centrele federale pentru controlul si prevenirea bolilor a relevat ca, in cazul imbolnavirilor provocate de alimente, in perioada 2005-2010, peste 25% au fost cauzate de fructele de mare, un procent imens fata de oricare alte alimente care au generat boli sau infectii.

Teste putine si rare

Reporterii americani si vietnamezi, care au publicat numeroase materiale si au tras o serie de semnale de alarma cu privire la fructele de mare contaminate, sustin ca Autoritatea federala pentru alimente si medicamente (FDA) efectueaza foarte putine testari ale acestor produse. Concret, autoritatile verifica starea crevetilor si a altor fructe de mare organoleptic (control din „ochi” – aspect, miros), iar acest control se aplica doar la 2,7% din intreaga cantitate importata.  In prvinta controalelor mai serioase, de verificare a toxinelor si a altor substante sau agenti patogeni, probele sunt prelevate din 0,1% din totalul importurilor de fructe de mare si peste de acvacultura din Asia.

Produse alimentare cancerigene

Totusi, cand se fac verificari oficiale, chiar se gasesc probleme grave. Astfel, la cel mai recent demers al FDA (in 2008), inspectorii guvernamentali au efectuat teste pe 34 de probe de creveti de cultura din Asia, pentru a descoperi eventuale contaminari cu substante toxice.  In sase dintre mostre au fost descoperite reziduuri de nitrofuran, o substanta chimica interzisa in acvacultura din SUA si Europa. Mai rau, nitrofuranul este definit de FDA ca substanta puternic carcinogena, care provoaca aparitia si dezvoltarea tumorilor canceroase.

FDA nu vrea sa se supere China

O alta expertiza „recenta” a FDA, efectuata in 2009, a relevat ca trei specii de peste si diverse tipuri de fructe de mare de acvacultura din China contineau antibiotice interzise in SUA si Eropa, ceea ce a dus la un embargou asupra importurilor, dar nu pentru multa vremne, deoarece acesta a fost ridicat la scurt timp. Care ar fi explicatia? Potrivit jurnalistilor americani si asiatici, nu este vorba neaparat de lipsa fondurilor sau a personalului  FDA, cat mai ales de o chestiune politica, adica sa nu cumva sa se supere partenerii din China sau autoritatile de la Beijing.

In Romania, numai de bine

Intrucat in Romania nu s-au raportat niciodata toxiinfectii alimentare la nivel national, cauzate de consumul de fructe de mare, exista doua posibilitati: ori in tara noastra ajung numai creveti sanatosi, caracatite viguroase si calmari crescuti cu roua zorilor si parfumul florilor (deci puri), ori fructele de mare aduse in Romania nu au fost testate pentru depistarea contaminarii cu agenti patogeni si substante chimice. Iar daca cineva de la noi s-a imbolnavit, la analize a reiesit ca mancase pui de Ceamurlia contaminat cu gripa aviara de cocorii care au invatat sa migreze de la Putin.

author avatar
Arpad Dobre
3.387 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger