AcasăNewsSUA intra in faliment, euro moare!

SUA intra in faliment, euro moare!

Michael Lombardi

Economistul american Michael Lombardi, cel care a prevazut criza de imobiliara ce a generat recesiune la nivel mondial, da un nou avertisment. SUA se afla deja in faliment si va fi lovita de un tsunami financiar, din cauza inflatiei, iar pretul aurului va depasi 3.000 de dolari pe uncie.

Analistul Michael Lombardi sustine ca printre solutiile anticriza ale momentului se numara investitiile in aur, actiuni ale firmelor de minerit aurifer si in monede exotice, precum yuanul chinezesc

Lombardi este si analist financiar si al pietei de capital, iar din aceasta postura ofera clientilor sai predictii economice bazate pe analize comparative ale evolutiei principalilor indicatori bursieri, precum si ale preturilor petrolului si ale aurului.

Michael Lombardi

Analistul sustine ca, in ultimii zece ani, a facut cinci predictii asupra unor evlutii in plan economico-financiar care s-au dovedit a fi precise.

  1. In 2002 a recomandat clientilor sai sa inceapa sa investeasca in aur. Din 2003 pana in prezent, pretul metalului pretios a urcat de la 300 de dolari/uncie la peste 1.900 de dolari/uncie, marcand o crestere de peste 600%.
  2. In 2006 a avertizat investitorii sa iasa de pe piata imobiliara, deoarece aceasta se va prabusi. In 2007 a inceput criza de subprime (acordarea de mai multe credite ipotecare, garantate cu una si aceeasi casa si imposibilitatea achitarii ratelor, urmata de scaderea dura a preturilor locuintelor).
  3. In 2007 a prevazut recesiunea din SUA. Ca urmare a  prabusirii pietei imobiliare, in 2008 a izbucnit o criza financiara, apoi economica ce a cuprins intregul mapamond.
  4. In toamna anului 2008 a recomandat clientilor sai sa iasa de pe piata bursiera, deoarece urma o cadere de proportii (indicele Dow Jones a scazut cu 40%, atingand apoi in martie 2009 cea mai joasa cotatie din 2002 – 6.440)
  5. In martie 2009 si-a anuntat clientii ca pot reintra in forta pe piata bursiera, „cu ambele picioare”. Si aceasta predictie a fost corecta, deoarece actiunile, cumparate foarte ieftin in 2009, ca urmare a prabusirii pietei imobiliare, au urcat cu 109% pana in septembrie 2012, iar indicele Dow Jones a crescut de la 6.440 puncte la peste 13.400 de puncte.

Criza din 2008, o nimica toata fata de ceea ce vine

Lombardi a avertizat insa ca vremurile bune s-au incheiat, cel putin pentru SUA si zona euro, asadar actuala criza pe care o parcurg statele din  zonele amintite este doar „de incalzire”, iar ceea ce e mai rau de-abia vine. Conform analistului, SUA  se afla, practic, in faliment, deoarece, desi in vechiul mandat al lui Obama s-au pompat mii de miliarde de de dolari in economie, acest lucru a generat doar cateva zeci de mii de noi locuri de munca, iar numarul somerilor a crescut. Activitatea firmelor mici si mijlocii este deja amenintata de scaderi si chiar falimente, deoarece scutirile de impozite initiate pe vremea presedintelui George W. Bush expira la sfarsitul acestui an, iar administratia Obama vrea sa introduca noi taxe in domeniul sanatatii.

„Dansul” trilioanelor de dolari

Si ca totul sa fie mai rau, in timpul mandatului actualului presedinte american, datoria SUA a crescut cu peste 50%, depasind recent 16 trilioane (16.000 de miliarde) de dolari.  In plus, analistii si chiar membrii administratiei americane esdtimeaza ca, pana la sfarsitul acestui deceniu, datoria externa a SUA se va ridica la peste 20 de trilioane (20.000 de miliarde) de dolari. Lombardi sustine insa ca aceasta este doar datoria oficiala, iar cea neoficiala, care cuprinde datorii ale firmelor si ale cetatenilor, se ridica la peste 100 de trilioane (100.000 de miliarde) de dolari. Pe de alta parte, bancile americane au probleme mari nu numai pe pietele autohtone, ci si in zona euro, unde au o expunere ( a se citi un risc de neplata) de peste 1.000 de miliarde de dolari SUA.

Probleme si solutii

Lombardi are cateva predictii negative, dar si ceva solutii pentru investitori sau simpli cetateni.

–         Devalorizarea dolarului va continua, economia SUA se va deteriora tot mai mult. Speriati de devalorizarea euro, cei mai multi oameni de afaceri din lume au renuntat la moneda unica, orientandu-se inspre aparenta siguranta oferita de dolarul SUA. Problema este ca acesta se sufoca sub povara datoriilor covarsitoare ale SUA, iar faptul ca Federal Reserve tipareste bani cu nemiluita genereaza tone de bani care, in final, in loc sa salveze economia SUA, genereaza valuri de someri si noi datorii. Care ar fi solutia? Lombardi sustine ca are posibilitatea sa ofere clientilor sai, evident, contra cost, posibilitatea de a se pune la adapost de tsunami-ul financiar din SUA. El vorbeste de „fiat money”, o asa-numita „moneda de incredere”, precizand ca nu este vorba de aur sau de instrumente derivate (certificate in aur la termen, de exemplu). O moneda care pare a avea un viitor solid ar fi yuanul (renminbi) chinezesc, deoarece autoritatile de la Beijing au incheiat acorduri bilaterale de plati in monede proprii, cu evitarea dolarului sau a euro, cu state precum Rusia ori Japonia.

–         Pretul aurului va continua sa creasca. Conform calculelor lui Lombardi, pretul aurului, care este de peste 1.900 de dolari/uncie in prezent, ar trebui sa se ridice imediat la 2.250 de dolari/uncie, doar pentru a compensa inflatia din 1980 pana in prezent. Analistul sustine ca pretul va continua sa creasca, astfel ca, pana la sfarsitul anului ar putea atinge chiar si 3.000 de dolari/uncie. Lombardi precizeaza ca pretul aurului a cunoscut in fiecare an scaderi, insa acestea se recuperau, de regula, iar in urmatorul an cresterea depasea scaderea anterioara.

–         Euro este terminat. Statele dezvoltate ale zonei euro se vor satura sa salveze, rand pe rand, tarile intrate in faliment, mai ales ca, exceptand Germania, restul au probleme economice mari saufoarte mari. Lombardi sustine ca este de asteptat ca statele nordice ale zonei euro sa revina la monedele lor nationale, apoi si Germania, analistul prezicand moartea euro si a economiilor Greciei, Italiei si Spaniei. O solutie pentru investitori ar fi cumpararea de aur, dar Lombardi merge mai departe si sustine ca, daca cererea de aur va creste, actiunile companiilor miniere din domeniul aurifer  se vor scumpi. Asadar, cumpararea astfel de actiuni  se va dovedi o investitie buna pe termen mediu.

author avatar
Arpad Dobre
2.014 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger