AcasăNewsExclusiv eNational: „James Foley a plans impreuna cu noi pentru victimele lui...

Exclusiv eNational: „James Foley a plans impreuna cu noi pentru victimele lui Bashar”

Dr. Mahrous Alsoud (stanga), cu James Foley (dreapta), cu putin timp inainte ca acesta sa fie rapit

Organizatia terorista ISIS, care actioneaza in Irak si in Siria, a transmis un video cu decapitarea jurnalistului american James Wright Foley, 40 de ani, disparut in Siria in noiembrie 2012.

Un alt jurnalist, Steven Joel Sotloff, freelancer, corespondent pentru mai multe publicatii, a fost indicat de ISIS ca a doua victima, in cazul in care SUA nu inceteaza bombardarea pozitiilor sale.

Dr. Mahrous Alsoud (stanga), cu James Foley (dreapta), cu putin timp inainte ca acesta sa fie rapit
James Foley, ucis drept represalii pentru loviturile aeriene americane din Irak

„A venit cu o camera si un pix, sa transmita adevarul despre revolutia din Siria”

De la debutul revolutiei siriene, in martie 2011, masinaria de propaganda a regimului Assad s-a straduit sa devieze totul spre terorism. Treptat, incepand cu aparitia grupurilor jihadiste venite de peste tot pentru a lupta, dupa cum declarau, impotriva regimului criminal, adevarul s-a pierdut cu totul. Frontul sirian devenise prea stufos pentru a-i mai putea afla tintele. Si in acest context, jurnalisti de razboi cu experienta, cum a fost si James Foley, s-au aventurat pe acest nisip miscator, ca sa faca lumina. Intre atatea grupuri de lupta, brigazi, ce-si impartisera zonele de actiune, orice jurnalist strain era tratat de la inceput ca posibil spion. Foley avusese de-a face, in Libia, cu Securitatea lui Gaddafi. A fost si inchis 44 de zile. Credea ca se va descurca.  Ultimii oameni care l-au vazut pe James Foley, inainte de a disparea, la 22 noiembrie 2012, au fost cei din Armata Siriana Libera din Maarat al-Nouman, provincia Idlib. Si ei l-au suspectat la inceput, dar, asa cum declara dr. Mahrous Alsoud, medic militar din Maarat al-Nouman, „omul venise cu o camera de luat vederi si cu un pix, ca sa inteleaga revolutia siriana si sa transmita poporului american, prin CNN si Reuters, adevarul despre aceasta”.

„Era un tanar politicos si sufletist”

„Am petrecut trei zile impreuna in linia frontului”, isi aminteste dr. Mahrous Alsoud. „S-a intalnit cu activisti, cu studenti, cu revolutionari. Voia sa scrie despre cum traiesc oamenii in linia intai, sub atacul armatei lui Bashar. A mancat impreuna cu noi, a dormit impreuna cu noi, a plans impreuna cu noi pentru victimele civile care au umplut spitalul de campanie dupa un atac aviatic”, spune dr. Mahrous Alsoud. „Era un tanar politicos si sufletist. Cand a plecat, a spus ca o sa revina, ca vrea sa ne ajute”. Dar Foley nu s-a mai intors. Conform Global Post, pentru care lucra Foley, doi martori au vazut cum acesta a fost ridicat de oameni inarmati in Taftanaz, nu departe de Maarat al-Nouman, si bagat intr-o dubita argintie. Nimeni nu a putut sa afle cine l-a luat si unde l-a dus. Si nici cum a ajuns, pana la urma, in mainile extremistilor ISIS, care l-au jertifit drept pedeapsa pentru ca SUA le-au bombardat pozitiile din Irak.

author avatar
Adina Mutar
872 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger