AcasăNews24 IANUARIE: Romanii sarbatoresc "Mica Unire"

24 IANUARIE: Romanii sarbatoresc „Mica Unire”

Pe 24 ianuarie, romanii sarbatoresc „Mica Unire”, in 1859, Moldova uninandu-se cu Tara Romaneasca, dupa ce Alexandru Ioan Cuza a fost numit Domn al ambelor Principate.

Moldova si Tara Romaneasca au profitat atunci de contextul favorabil ivit dupa ce Rusia a pierdut razboiul Crimeei, 1853-1856, fiind invinsa de Marile Puteri (Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei si Imperiul Otoman).

In 1856 s-a semnat Tratatul de Pace de la Paris, iar in 1857 au fost organizate Divanuri Ad-hoc in urma carora atat locuitorii Moldovei, cat si cei din Tara Romaneasca s-au pronuntat pentru unirea celor doua principate.

Anul acesta, Mica Unire va fi sarbatorita cu mare fast la Iasi, unde sute de elevi din intreaga Romanie, din Republica Moldova si din Ucraina participa la peste 170 de manifestari organizate cu acest prilej.

Evident, la Iasi sunt prezenti si cei mai importanti dintre politicienii tarii, in frunte cu presedintele Klaus Iohannis si cu premierul Victor Ponta.

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat deja ca „Ziua Unirii Principatelor Romane ne readuce aminte cat de importante sunt solidaritatea si unitatea unui popor”.

author avatar
Cristi Ionita
525 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger