AcasăNews6 grupari care au zguduit internetul

6 grupari care au zguduit internetul

Anul trecut, Allianz Corporate & Specialty a publicat un raport cu privire la cyber-riscurile si gestionarea impactului interconectivitatii. Prejudiciul cybercriminalitatii se ridica la 400 de miliarde de euro pe an.

”Al treilea razboi mondial va fi un cyberrazboi”, a avertizat John McAfee, creatorul programului antivirus care-i poarta numele. Cel mai recent exemplu al acestui sumbru pronostic este misteriosul grup de hackeri ”Shadow Brokeers” care a spart serverele Agentiei americane de Securitate Nationala (NSA). In ultimii ani, cyber-atacurile impotriva unor institutii cheie s-au multiplicat, implicand indivizi izolati, grupuri organizate si chiar guverne. Care sunt insa cele mai periculoase grupari de hackeri la ora actuala?

Anonymous

Este cea mai cunoscuta grupare de hackeri. Recognoscibili datorita mastilor Guy Fawkes, hackerii de la Anonymous stapanesc perfect canalele de comunicare. Foarte prezenti pe retelele sociale, ei publica regulat materiale video in care-si prezinta actiunile si nu-si ascund latura activista, declarand ca lupta impotriva celor ce-i considera nedrepti neezitand sa atace orice tinta. Printre cele mai celebre fapte de arme se numara atacuri contra ISIS, Pentagon, Biserica Scientologica sau Master Card. Mai multi membri Anonymous au fost arestati in tari ca Turcia, SUA, Olanda sau Australia.

Lizard Squad

O grupare care nu are scopuri la fel de umaniste precum Anonymous. Spre exemplu, Lizard Squad are in palmares site-ul Malaysian Airlines. Incercand sa acceseze siteul, internautii au avut surpriza sa citeasca urmatorul mesaj ”404-plane not found”, parodiind sinistru cunoscutul mesaj de eroare ce indica o pagina de negasit. Lizard Squad se poate lauda si cu o lovitura in curtea Facebook, hackerii laudandu-se ca au blocat serverele retelei sociale o perioada de timp, desi Facebook a dezmintit constant acest lucru. Insa cel mai celebru atac al Lizard Squad a fost piratarea serverelor Sony si Microsoft, hackerii amuzandu-se dupa ce au imprastiat steagul ISIS pe interfatele celod doi giganti ai consolelor de joc.

Syrian electronic army

Acesti hackeri sunt cyber-gardienii presedintelui Bashar al-Assad, in majoritate tineri si talentati informaticieni a caror principala tinta este opozitia presedintelui Siriei. Syrian electronic army a piratat contul sectiunii meteo a BBC, dar si paginile de pe retelele sociale ale lui Barack Obama si Nicolas Sarkozy. Dar si numeroase institutii media, considerate de pirati drept ostile lui Bashar. Printre ele: Le Monde, BBC, CNN sau New York Times

Tarh Andishan

Mentionat de mai multe ori ca un pericol de catre FBI, acest colectiv de hackeri este format din specialisti ai pirateriei informatice care lucreaza pentru guvernul de la Teheran.Una din principalele sale activitati este Operatiunea Cleaver, o vasta campanie de piratare avand ca scop tintirea infrastructurilor militare, energetice, de sanatate sau logistice ale tarilor considerate inamice de catre Iran. Hackerii utilizeaza tehnici foarte bine puse la punct.

Chaos computer club

In ciuda denumirii agresive, CCC este un colectiv de pirati altruisti, fondat la Berlin, in 1980. Membri CCC se reunesc in fiecare an, incepand cu 1984. Gruparea a ramas celebra dupa ce a furat 134.000 de marci dintr-o banca din Hamburg, a doua zi returnand integral suma explicand ca a dorit sa arate situatia reala a securitatii informatice existente. In 1989, CCC s-a aflat in centrul primei afaceri de cyber-spionaj cunoscuta. Karl koch, lideru unui grup de hackeri apropiat de CCC a fost arestat, impreuna cu discipolii sai, fiind suspectati ca au piratat calculatoare americane in favoarea serviciilor de informatii rusesti.

Network crack program hacker group

Nu se cunosct prea multe despre NHCP, in afara de faptul ca este un colectiv de hackeri chinezi infiintat in 1994. Liderul sau, Tan Dailin, este apropiat de Armata populara chineza. In afara de a practica activitati clasice de hacking pe siteuri sau produse precum Microsoft Office, Tan Dailin, alias Wicked Rose, a confirmat ca efectueaza misiuni pentru conturile a diferiti clienti, a caror identitate nu a dezvaluit-o insa.

Cei ce nu mai sunt

Multe grupari celebre de hackeri au pus capat carierei, cum ar fi Teampoison, grupare creata in 2010 de un adolescent de 16 ani si care s-a dovedit capabila sa pirateze sistemul informatic al NATO. Sau Lulzsec, a carei scurta cariera a fost presarata cu piraterii legendare. De la infiintarea sa in 2011 si dezmembrarea sa, anul urmator, colectivul de hackeri a avut in ”palmares” Fox News, Sony Pictures si chiar CIA. O alta grupare apusa este Globalhell, fondata de membri unei bande de strada. Liderul ei, Patrik Gregory, a piratat 115 siteuri, distrugand infrmatii si cauzand pagube de milioane de dolari.

author avatar
Tudor Borcea
666 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger