AcasăNewsA inceputul postul Pastelui! Traditii si superstitii!

A inceputul postul Pastelui! Traditii si superstitii!

Postul Pastelui 2014. Luni, 3 martie, in Biserica Ortodoxa incepe Postul Mare sau Postul Patruzecimii – cum i se mai spune, care precede sarbatoarea Invierii Domnului. In acest an, Pastele va fi celebrat pe data de 20 aprilie.

Postul Pastelui este cel mai lung post de peste an, dar si cel mai aspru post din calendarul crestin-ortodox si dureaza sapte saptamani, adica 48 de zile. In acest an postul incepe luni, 3 martie si se termina pe data de 19 aprilie, inclusiv.

In aceasta perioada nu se consuma carne, oua si produse lactate, alcoolice sau sau untdelemn. Insa postul alimentar trebuie insotit de abstinenta sexuala, dar si de o buna conduita morala. Traditia crestina spune ca prin post ne pregatim sufleteste pentru Invierea Domnului Iisus Hristos. Tot in aceasta perioada, crestinii care reusesc sa tina post merg la biserica si sa spovedesc, primind de la preotii duhovnici Sfanta Impartasanie.

In post, credinciosii trebuie sa renunte la gandurile urate, sa ierte pe toata lumea si sa se impace cu cei care/carora le-au gresit, sa se abtina de la violente mentale, verbale si, evident, fizice.

In toata perioada postului sunt doua dezlegari la peste, pe 25 martie, de Buna Vestire, si pe 13 aprilie, de Intrarea Domnului in Ierusalim (Florii). In Postul Pastelui sunt interzise cununiile religioase.

Superstitii si traditii legat de postul Pastelui

„Lunea curata”, e prima luni din Post. Potrivit traditiei se spala temeinic cu lesie vasele in care s-a mancat ‘de dulce’, apoi se duc in pod. In Banat aceasta zi se mai numeste Spolocanie. Barbati si flacai, cu o gluga lunga si fuste, avand pe fata masti ce reprezinta diferite animale, alearga de dimineata prin sat ca sa atinga femeile, barbatii si copiii cu batul. Cei care nu sunt atinsi se crede ca vor fi bolnavi tot anul.

„Martea vaselor”, este prima zi de marti din Postul Pastelui si inceputul Saptamanii Caii lui Santoader. La fel ca ‘lunea curata’, in Banat se spala vasele de dulce, denumite ‘slastuite’, in care apoi se pune tamaie si se afuma vitele si stupii pentru a avea rod bogat. Tot atunci se face apa din zapada netopita ramasa in batatura sau in gradini si se matura cu ea podeaua casei.

„Joimarita”. Este un personaj intalnit doar in mitologia romaneasca. Numele ei deriva din Joi-Mari – ultima zi de joi din Postul Pastelui. E intruchipata sub forma unei vrajitoare hidoase si rele, puternica si care poarta cu ea un vatrai menit sa pedepseasca femeile care nu si-au terminat torsul si tesutul pana in Joia Mare. Joimarita este temuta si de barbatii lenesi, care nu si-au maturat curtea, nu au reparat gardul etc.

„Vinerea seaca”. Este ultima vineri din Postul Pastelui, cunoscuta in popor si ca Vinerea Mare. Se tine post negru pentru ‘secarea’ gusii si a bolilor de piele (obicei pastrat mai ales in Bucovina, Moldova si Transilvania). In aceasta zi este interdictie severa de lucru pentru femei, care nu au voie sa coasa, sa teasa, sa spele rufe sau sa toarca. Se fac bai purificatoare in vederea intampinarii Sambetei Invierii.

 

author avatar
Alina Costache
1.850 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger