AcasăNewsActiune de amploare in unitati sanitare. Suspiciuni in privinta testarii unor medicamente...

Actiune de amploare in unitati sanitare. Suspiciuni in privinta testarii unor medicamente experimentale

Caz ce pare desprins dintr-un scenariu de film de groaza. Din cate dezvaluie politistii, este vorba despre o ancheta in plina desfasurare, in care exista suspiciuni ca mai multor persoane li s-ar fi administrat, fara drept, medicamente experimentale.

In acest sens, se fac verificari si in cursul zilei de marti. Iar actiunea de amploare desfasurata de oamenii legii specializati in Investigarea Criminalitatii Economice, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul General, presupune, din cate anunta IGPR, perchezitii atat in cabinetele unor medici suspectati de coruptie (luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale), fiind vorba de 26 de astfel de verificari, la mai multe unitati sanitare din Capitala si din judetele Arad, Cluj, Constanta si Dolj, „precum si la sediile si punctele de lucru a cinci societati comerciale cu profil medical, care reprezinta interesele sponsorilor, cat si ridicari de probe si inscrisuri de la 31 de unitati medicale de pe raza a 16 judete – Arges, Botosani, Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea.

Din cate precizeaza oamenii legii, verificarile facute pana la aceasta data in cazul de fata au scos la iveala unele situatii datatoare de fiori, si anume ca „mai multi angajati din sistemul sanitar ar fi derulat studii clinice cu incalcarea prevederilor legale, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei (medicamente folosite in special pentru tratarea unor boli mentale)”.

De asemenea, din comunicatul IGPR rezulta si ca „medicii inclusi in derularea de studii clinice ar fi falsificat intreaga documentatie de evaluare a pacientilor – subiecti, fie prin falsificarea consimtamantului de participare la studiu acordat de catre pacient sau de catre apartinatorii acestuia, fie prin consemnarea in fisele de evaluare sau foile de observatii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia”, ba mai mult, ca ar fi inclus in studiu persoane care „nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat medicamentul pacientului, in realitate”.

Totodata, s-a aflat si presupusul scop al unor astfel de demersuri. „Ulterior, medicii ar fi prezentat catre sponsorul comanda studiul, respectiv societatile perchezitionate, documentele necesare avizarii si aprobarii punerii pe piata a respectivelor medicamente ce au facut obiectul studiului clinic”, mai transmit oamenii legii.

sursa foto:b365.ro

186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger