AcasăNewsActiune la Vama Moravita. Politisti de frontiera, in vizorul procurorilor

Actiune la Vama Moravita. Politisti de frontiera, in vizorul procurorilor

A fost forfota mare la trecerea frontierei de la Stamora Moravita, din judetul Timis. Si nu prin prisma masinilor care ajung, in mod curent, pe la acest punct, ci a procurorilor.

UPDATE 2: Si reprezentantii Directiei Generale Anticoruptie (DGA), institutie din cadrul MAI care a participat la actiunea de marti, de la Vama Moravita, au facut precizari cu privire la acest caz.

„In urma investigatiilor efectuate intr-un dosar penal de catre procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Timisoara si ofiterii de politie judiciara din cadrul Directiei Generale Anticoruptie s-a procedat la punerea sub invinuire a unui numar de peste 50 de suspecti, sub aspectul savârsirii infractiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mita, dare de mita, contrabanda si complicitate la contrabanda”, se mentioneaza intr-un comunicat al DGA, din care mai aflam ca „politistii de frontiera implementasera modalitati clar conturate prin care se realiza introducerea in tara, prin PTF Moravita, de bunuri si marfuri diverse, care trebuiau plasate sub un regim vamal si pentru care primeau diverse sume de bani pentru a le permite trecerea”, dar si ca „activitatile infractionale desfasurate prin PTF Moravita nu vizau doar actiunile de contrabanda, ci si alte infractiuni de natura a genera venituri ilicite, precum sprijinirea traficului de migranti, favorizarea unor infractori dati in urmarire generala prin permiterea accesului acestora peste frontiera de stat; dar si omiterea constatarii, contra unor sume de bani, a oricaror abateri de natura contraventionala inregistrate la momentul trecerii frontierei”.

UPDATE: Procurorii DIICOT timisoreni – cei carora le apartine, practic, actiunea de fata – au facut publice cateva detalii esentiale in privinta verificarilor demarate in aceasta dimineata la punctul de trecere a frontierei de la Moravita. Astfel, aflam ca dupa ce se vor incheia cele 41 de perchezitii, nu mai putin de 60 de persoane urmeaza sa ajunga la sediul DIICOT Timisoara, pentru a fi audiate.

De asemenea, se ofera si amanunte cu privire la suspiciunile care planeaza in acest caz, in privinta unor angajati ai acestui PTF. Mai exact, ca exista banuieli in cazul unor politisti, dar si a unui sef de punct si a unor sefi de ture, care ar fi actionat organizat.

Va prezentam in cele ce urmeaza, integral, detaliile dezvaluite de procurori in aceasta cauza:

„La data de 31.05.2016, procurorii  Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Timisoara impreuna cu ofiteri din cadrul Directiei Generale Anticoruptie au efectuat un numar de 41 de perchezitii domiciliare in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat in savarsirea infractiunilor de contrabanda, complicitate la contrabanda, luare de mita,  dare de mita.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca in perioada noiembrie 2014 – aprilie 2016 politisti de frontiera din cadrul PTF Stamora-Moravita, sub coordonarea sefului de punct  si a sefilor de ture, s-au constituit si au actionat in mod coordonat, in cadrul unui grup infractional organizat, in scopul comiterii unor infractiuni de coruptie, pentru a obtine diferite beneficii materiale, care erau impartite intre membrii gruparii infractionale, prin neindeplinirea indatoririlor de serviciu privitoare la supravegherea si controlul trecerii frontierei de stat, respectiv prevenirea si combaterea faptelor specifice criminalitatii transfrontaliere, in special a infractiunilor de contrabanda, precum si a contraventiilor savarsite in zona lor de competenta.

In urma cercetarilor efectuate in cauza s-a constatat faptul ca politistii de frontiera implementasera modalitati clar conturate prin care se realiza trecerea prin PTF Moravita a diferitor bunuri si marfuri (nu doar tigari de contrabanda), anumite marfuri avand denumiri specifice atribuite in limbajul folosit de catre contrabandisti si politistii de frontiera, precum si tarife fixe ce trebuiau platite acestora.

Totodata s-a constatat faptul ca activitatile ilicite desfasurate prin PTF Moravita nu vizau doar activitatile de contrabanda, ci orice activitati apte sa genereze venituri ilicite – sprijinirea traficului de migranti; favorizarea unor infractori dati in urmarire generala, prin permiterea accesului peste frontiera de stat; omiterea constatarii, contra unor sume de bani, a oricaror abateri de natura contraventionala inregistrate la momentul trecerii frontierei si, nu in ultimul rand, atunci cand nu putea fi constatata nicio neregula, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocandu-se o asa-numita “traditie”, careia calatorii trebuiau sa i se supuna”.

–––

Este vorba despre o actiune a procurorilor specializati in investigarea Criminalitatii Organizate Timis, precum si a celor de la Directia Generala Anticoruptie. Acestia au descins inca de dimineata la Vama Moravita, pentru a face verificari. In cazul de fata ar exista mai multe suspiciuni chiar in cazul unor politisti de frontiera, intr-un caz de contrabanda cu tigari, conform tion.ro. Mai precis, in vizorul procurorilor ar fi intrat atat angajati ai punctului de trecere, cat si persoane care s-ar ocupa cu comercializarea unor bunuri de contrabanda, pe baza de tutun. In total, ar fi vorba de nu mai putin de 80 de persoane, care ar fi actionat ca un grup infractional. Dar si de peste 40 de perchezitii, la mai multe adrese de pe raza judetului amintit.

sursa foto: opiniatimisoarei.ro

266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger