AcasăNewsALEGERI PARLAMENTARE IN GRECIA: Syriza, surpriza dupa surpriza

ALEGERI PARLAMENTARE IN GRECIA: Syriza, surpriza dupa surpriza

Duminica au avut loc alegeri parlamentare in Grecia, iar rezultatele oficiale arata ca acestea au fost castigate de Syriza, partida radical de stanga.

Victoria Syriza este considerata o mare surpriza la nivel international, reprezentantii acestei grupari fiind considerati, practic, politicieni care abia asteapta ca Grecia sa paraseasca zona euro.

De altfel, se spune ca Alexis Tsipras, liderul Syriza, a castigat alegerile in special gratie anuntului conform caruia ii va convinge pe creditorii europeni sa reduca la jumatate datoria externa a Greciei.

In plus, Tsipras a mai promis, printre altele, curent electric gratis, mese calde pentru saraci, cresterea salariului minim si reacordarea celei de-a 13-a pensie.

Surprizele din Grecia au continuat luni, cand Tsipras a anuntat ca va forma Guvernul cu un partid de dreapta, Grecii Independenti. Panos Kammenos, liderul gruparii Grecii Independenti, a precizat ca acorda un vot de incredere noului premier si chiar il compara pe Tsipras cu Ernesto Che Guevara, celebrul revolutionar argentinian.

S-a ajuns ca Syriza sa alcatuiasca Guvernul cu ajutorul Grecii Independenti dupa ce formatiunea condusa de Tsipras a castigat 149 de mandate din totalul de 300 ale Parlamentului si astfel mai avea nevoie de doar doua mandate pentru a avea majoritate in Parlament.

author avatar
Cristi Ionita
206 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger