AcasăNewsAmbitiile lui Obama impotriva incalzirii globale

Ambitiile lui Obama impotriva incalzirii globale

La incheiere de mandat, presedintele SUA le face un cadou ecologistilor dar nu se stie cat va costa

Washington Post a publicat, duminica, exact cu o zi inainte de anuntul oficial al presedintelui american, noile obiective ale SUA pentru reducerea emisiilor de gaze cu efecte de sera, in cadrul strategiei americane pentru energie ”curata”, America’s Clean Power Plan.

La incheiere de mandat, presedintele SUA le face un cadou ecologistilor dar nu se stie cat ii va costa pe americani

Pana in 2030, Statele Unite trebuie sa-si reduca cu 32% emisiile de gaze cu efect de sera provenind din sectorul productiei de electricitate, in raport cu nivelul acestor emisii in 2005, informeaza Reuters. Acest plan asigura o transformare notabila a sectorului energetic, incurajand trecerea la energii regenerabile in detrimentul productiei de electricitate bazata pe carbune. El se bazeaza pe o capacitate, in 2030, de producere a 28% din energia electrica din surse regenerabile, fata de  un procent de 22% stipulat in versiunea precedenta al planului, prezentata in iunie. Casa Alba a estimat ca planul marcheaza ”o ofensiva pentru a combate schimbarile climatice pe toate planurile” din partea administratiei si a presedintelui SUA.

Posibile cresteri ale facturilor

Daca planul va fi pus in practica, procentul de carbune necesar productiei de energie electrica in SUA va scadea de la 39% (in 2014) la 27% in 2030. Procentul de gaze naturale in productia electricitatii va ramane de 30% la orizontul anului 2030. La sfarsitul saptamanii trecute, Obama a reamintit ca, pana acum, nu au fost limitari la nivel federal cu privire la poluarea centralelor electrice cu emisii de carbon, principala sursa a emisiilor de gaz cu efect de sera in SUA. Insa anumite grupuri industriale, sustinute de politicieni, care depind de energia furnizata din exploatarea carbunelui, au anuntat deja intentia de a contesta planului lui Obama in instante si in Congres, acuzand administratia Obama ca este responsabila de o crestere in viitor a pretului electricitatii. Asociatia nationala miniera a anuntat, duminica, intentia de a contesta acest proiect in fata justitiei federale. National Rural Electric Cooperative Association, care furnizeaza electricitate in zonele rurale, estimeaza in mod egal ca planul Clean Power va antrena o crestere cu cel putin 10 % a pretului electricitatii, care va fi resimtit de-o maniera ”disproportionata” de populatiile ”cele mai vulnerabile ale tarii”.

Natiunile Unite fixeaza 17 obiective de dezvoltare durabila a planetei

Cele 193 de state membre ale ONU au definitivat un alt program, de dezvoltare durabila a planetei in urmatorii 15 ani, care urmeaza sa fie aprobat la summit-ul de luna viitoare in cadrul celei de 70-a sesiuni a Adunarii generale ONU. Dupa doua saptamani de negocieri, cele 17 obiective de dezvoltare durabila (ODD) pentru perioada 2015-2030 au fost adoptate in deplin consens, informeaza Reuters. Seful de cabinet al secretarului general Ban Ki-moon, Susana Malcorra, a estimat un ”acord istoric”, care urmareste eradicarea foamei, saraciei extreme, reducerea inegalitatii dintre state, dintre sexe, ameliorarea gestiunii apei, energiei si luptei impotriva schimbarilor climatice. Realizarea acestor obiective ar putea costa intre 3.300 si 4.500 miliarde de dolari pe an estimeaza analistii, echivalentul bugetului federal al SUA pentru 2016 (3.800 miliarde de dolari).

author avatar
Tudor Borcea
116 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger