AcasăNewsAmnesty International denunta crime de razboi in Ucraina

Amnesty International denunta crime de razboi in Ucraina

Ambele parti aflate in conflict nu au avut mila pentru prizonierii lor

Organizatia a publicat un raport cu privire la tratamentele la care au fost supusi prizonierii, inclusiv civili, de catre ambele parti ale conflictului, separatisti prorusi si fortele Kievului.

Ambele parti aflate in conflict nu au avut mila pentru prizonierii lor

Batai, socuri electrice, simulari de executii: o ancheta Amnesty International denunta modul in care au fost torturati prizonierii si civilii de catre militarii ucraineni si de rebelii separatisti. ONG-ul a facut cunoscute cel putin opt cazuri de ”executii sumare” ale prizonierilor ucraineni capturati de rebeli. Raportul denunta si abuzurile gruparii ultranationaliste Pravy Sektor, ai carei militanti lupta de partea armatei ucrainene in estul tarii, acuzata ca a torturat civili. In general, fosti prizonieri care au cazut in mainile ambelor tabere au relatat ca ”au fost batuti salbatic, au fost torturati cu ajutorul curentului electric, injunghiati, atarnati de plafon sau privati de somn zile intregi”, arata raportul care vorbeste si despre ”simulacre de executii”.

Radiografii cu fracturi

Amnesty a interogat 33 fosti prizonieri, intre care 17 fusesera detinuti de separatisti iar 16 de fortele ucrainene, mai precis de serviciile de securitate (SBU). Din cei 33, toti detinuti in perioada iulie 2014-aprilie 2015, ”32 au descris batai crunte si alte serioase abuzuri”, arata Liberation. Amnesty a coroborat aceste marturii cu dovezi aditionale, cum ar fi ”radiografii in care apar fracturi, dosare medicale, fotografii ale ranilor, cicatricilor si a dintilor rupti”. In afara marturiilor directe, Amnesty s-a bazat si pe ”dovezi publicate pe retelele sociale si articole mass-media”. Potrivit ONG-ului, aceste practici ”socante” au fost efectuate de ambele parti aflate in conflict, inclusiv asupra civililor, doar pentru faptul ca simpatizau cu o tabara sau alta. Pravy Sektor ar fi detinut, intr-o fosta tabara scolara, ”zeci de civili ca ostatici care au fost torturati si jefuiti”. Amnesty a alertat autoritatile ucrainene cu privire la aceste acuzatii dar nu a obtinut nici un raspuns. Din partea separatistilor, cel putin opt executii sumare ale combatantilor ucraineni au fost puse in practica. In aprilie, ONG-ul a denuntat deja moartea a  patru soldati ucraineni in  captivitate. ”Dovezile coplesitoare de crime de razboi , inclusiv de tortura si executii sumare de prizonieri , sunt un memento dureros al practicilor brutale comise aproape zilnic in conflictul din estul Ucrainei „, arata Amnesty International. Conflictul dintre fortele ucrainene si separatisti a facut pana acum 6.200 de morti, incepand cu aprilie 2014.

 

author avatar
Tudor Borcea
190 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger