AcasăNewsApocalipsa a lovit Italia

Apocalipsa a lovit Italia

Seismul ce s-a produs ieri dimineata in centrul tarii a ucis cel putin 38 de persoane, a anuntat protectia civila. Cele mai afectate localitati sunt Amatrice, Accumoli si Pescara del Tronto.  Cutremurul, cu o magnitudine de 6,2, s-a produs in regiunea Perugia, la o adancime de 10 kilometri, si s-a simtit si la Roma.

Imagini de cosmar au fost difuzate din localitatile lovite de cutremur, in timp ce munca echipelor de salvatori este ingreunata datorita zonei muntoase unde se afla localitatile afectate. In Accumoli (1000 de locuitori)  si Amatrice (2500 locuitori) se inregistrasera 27 decese iar alte 10 in sectorul Arquata. Ieri, 150 de persoane erau date disparute. Numeroase persoane se aflau sub daramaturi, zeci de cladiri au fost distruse, a informat purtatoarea de cuvant a protectiei civile,  Immacolata Postiglione. Cele trei localitati Pescara del Tronto, Amatrice si Accumoli (in special) sunt partial distruse. Primarul din Amatrice, Sergio Perozzi,  a declarat ca jumatate din localitate a fost pusa la pamant si a cerut eliberarea rapida a cailor de acces pentru a salva persoanele prinse sub daramaturi. Primarul din Accumoli a descris aceleasi scene apocaliptice: ”Aici este o tragedie, avem morti si cladiri distruse, nu avem electricitate si telefoane”. Agentia Agi a evocat 100 de disparuti, prinsi sub daramaturi, in timp ce dormeau, in locuintele prabusite din Pescare del Tronto. Potrivit Institutului italian de geofizica, epicentrul seismului ( care a avut loc la ora 3.30) s-a aflat la 10 kilometri sud-est de Norcia (provincia Perugia) , un oras din regiunea Umbria, la aproximativ 150 km nord-est de Roma. Cel putin 39 de replici, intre care una de magnitudine 5,3, au urmat seismului, care s-a resimtit si la Roma. Premierul Matteo Renzi, care si-a anulat deplasarea de astazi, la Paris,  a declarat ca prioritatea numarul unu este recuperarea persoanelor aflate sub daramaturi, omagiind echipele de salvatori care au ”sapat si cu mainile goale”.

400 de morti, dupa 1990

Italia este frecvent lovita de cutremure, in conditiile in care tara se afla deasupra mai multor placi tectonice. In 20 mai 2012, un cutremur de magnitudinea 6 a lovit nord-estul tarii, intre Modena si Ferrara, omorand 6 oameni si cauzand importante pagube bogatului patrimoniu cultural al regiunii. Noua zile mai tarziu, un alt seism de magnitudinea 5,8 a lovit regiunea Emilia-Romagna, soldat cu 19 morti si 350 de raniti. In 6 aprilie 2009, un violent cutremur s-a inregistrat in centrul tarii, facand peste 300 de morti si provocand pagube de miliarde de euro. In 31 octombrie 2002, 30 de persoane au fost ucise in urma unui seism in San Giuliano di Puglia. In 26 septembrie si 3 octombrie 1997 doua cutremure au lovit centrul si estul tarii, la un interval de o saptamana omorand 12 persoane. In 13 decembrie 1990, Sicilia este zguduita: 17 morti. In 5 mai, alte patru persoane sunt ucise de un cutremur in Potenza (sud).

Demersuri MAE dupa seismul produs in Italia

Ambasada Romaniei la Roma s-a autosesizat in urma seismului puternic produs pe teritoriul Italiei si a intreprins, in regim de urgenta, demersuri pe langa autoritatile italiene in vederea obtinerii unor informatii cu privire la existenta unor cetateni romani printre victime, a informat MAE. ”Pentru asigurarea asistentei si protectiei consulare operative a fost mobilizat si Consulatul General al Romaniei la Bologna. In acest sens, o echipa consulara mobila din cadrul oficiului Bologna se deplaseaza in regim de urgenta in zona.Pana la acest moment, nu au fost primite solicitari de asistenta consulara din partea cetatenilor romani”.

author avatar
Tudor Borcea
91 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger