AcasăNewsBAC 2015: Ancheta dupa ce la un liceu s-au gasit asemanari suspecte...

BAC 2015: Ancheta dupa ce la un liceu s-au gasit asemanari suspecte in cazul a 42 de lucrari

Ancheta de amploare, inaintea afisarii primelor note de la sesiunea de vara a Bacalaureatului din acest an, dupa ce, la un liceu din Bihor au fost gasite cateva zeci de lucrari in cazul carora s-au constatat „similitudini”, dupa cum au fist numite oficial, de catre reprezentantii ministerului, asemenari care, dupa cate se pare, au fost semnificative. Oficialii din Educatie au luat primele masuri, fiind declansata o investigatie in privinta acestei posibile fraude de netrecut cu vederea.

Mai precis, este vorba despre lucrari la matematica, provenind din centrul de examen gazduit de Colegiul Tehnic „Unirea”, din localitatea bihoreana Stei, respectiv de proba sustinuta pe 1 iulie- cea obligatorie a profilului (matematica la profilul real, respectiv istorie, la cel uman, respectiv proba E)c)-n.r), in 14 sali de clasa.

Ca urmare a sesizarii primite, Ministerul Educatiei a anuntat, duminica, intr-un comunicat, faptul ca deja Comisia Judeteana de Bacalaureat a cerut ca inregistrarile din toate salile in care s-au dat examenele – atat cele video, cat si audio- sa fie analizate, iar in urma acestui proces s-a constatat „ca in 10 din cele 14 sali in care s-a desfasurat proba E)c), profesorii asistenti nu au respectat  toate atributiile prevazute de metodologie, permitand candidatilor sa comunice intre ei si sa fraudeze examenul fie prin utilizarea unor inscrisuri interzise de metodologie, fie lasandu-i sau chiar ajutandu-i sa copieze unii de la altii”.

Ce s-a constatat dupa analizarea inregistrarilor

Ca urmare a celor constatate, ministrul Educatiei a luat hotararea ca la fata locului sa fie trimis Corpul de Control. Mai mult, „Comisia Nationala de Bacalaureat a solicitat constituirea unei comisii de cercetare disciplinara a profesorilor asistenti din salile in care examenul a fost fraudat, dar si a presedintelui, vicepresedintelui si membrilor Comisiei de bacalaureat din Centrul de examen Colegiul Tehnic „Unirea” din Stei”. Nu in ultimul rand, oficialii din Educatie au sesizat autoritatile cu competente de natura penala.

Ce risca elevii, dar si profesorii

In cazul in care vor fi gasitit vinovati, elevii risca eliminarea din examen, iar in cazul in care se intampla acest lucru, nu mai pot sustine probele decat, cel mai devreme, toamna urmatoare, cand vor relua integral examenul. E important de mentionat faptul ca, din datele facute publice de catre reprezentatii Ministerului Educatiei, la centrul de examen respectiv, in salile in care s-au constatat probelemele, mai exact in cele 10 sali „in care nu a fost respectata intocmai metodologia de examen au sustinut proba de matematica un numar de 152 de elevi, iar proba de istorie a fost sustinuta de 39 de elevi”.

De asemenea, in conditiile in care profesorii ar fi gasiti vinovati, acestia din urma risca, „in raport cu gravitatea abaterilor, pana la destituirea din functia de conducere, de indrumare si de control din invatamant sau desfacerea disciplinara a contractului de munca”. In aceasta situatie sunt 20 de profesori asistenti, in fiecare sala existand cate doua cadre didactice.

sursa foto: giurgiuveanul.ro

author avatar
Cristina Stefan
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger