AcasăNewsBataie pe facultati! Cati vor ramane si cati vor termina?

Bataie pe facultati! Cati vor ramane si cati vor termina?

Dupa ce au trecut prin focurile Bacalaureatului, emotiile revin pentru tinerii absolventi de liceu. Intrarea la FACULTATE! Incep examenele, bataia pe locuri si, indiscutabil, intrebarea “unde e de mine?”.

Desi se inghesuie sa-si depuna dosarele, putini sunt cei care chiar stiu ce vor sa faca. E suficient un scurt periplu la Universitatea Bucuresti sa-ti dai seama ca viitorii studenti sunt indecisi, speriati si satui de birocratia inscrierilor. Si de abia acum incepe greul! Altfel, e ca in fiecare an. Cozi interminabile – toti vor sa urmeze o facultate -, tineri si parinti din provincie care dorm pe scarile universitatilor pentru a se putea sa se inscrie cat mai repede si sa nu scape trenul spre casa. Acum sunt multi,  concurenta e mare, insa dupa cei 3-4 ani de facultate, abia daca mai raman jumatate. Abandonul, bata-l vina!

Universitatea Bucuresti: 4, 37 candidati pe un loc

La cea mai cautata universitate din tara, cea din Capitala, s-a anuntat o concurenta de 4,37 de candidati pentru locurile de la buget, luand in calcul toate facultatile sale, fiind vorba de peste 20.000 de tineri care si-au depus dosarele in sesiunea din iulie 2016, iar cea mai mare concurenta este la Facultatea de Limbi Straine, unde sunt 75,9 candidati pe loc. Aici, afisarea rezultatelor va avea loc pana in data de 29 iulie.

Concurenta pe facultati arata astfel:

Facultatea de Administratie si Afaceri: 5,8 candidati/loc. Cea mai cautata specializare: Administrarea Afacerilor (8,7 candidati/loc).

Facultatea de Biologie: 5,4 candidati/loc. Cele mai cautate specializari: Biochimie (8,2 candidati/loc), Biologie (6 candidati/loc).
Facultatea de Chimie: 2,2 candidati/loc.
Facultatea de Drept: 4,1 candidati/loc.
Facultatea de Fizica: 1,5 candidati/loc.
Facultatea de Filosofie: 1 candidat/loc.
Facultatea de Geologie si Geofizica: 1 candidat/loc.
Facultatea de Geografie: 6,6 candidati/loc. Cele mai cautate specializari: Geografia turismului (8,7 candidati/loc), Hidrologie si Meteorologie (7,8 candidati/loc), Planificare teritoriala (7,8 candidati/loc), Cartografie (6,9 candidati/loc), Geografie (6,7 candidati/loc).
Facultatea de Istorie: 2,8 candidati/loc. Cea mai cautata specializare: Relatii Internationale si Studii Europene (4,5 candidati/loc).
Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii: 7,1 candidati/loc.
Facultatea de Litere: 2,4 candidati/loc. Cele mai cautate specializari: Comunicare si Relatii Publice (4,2 candidati/loc), Limba si Literatura Romana – Limba si Literatura Moderna (3,3 candidati/loc).
Facultatea de Limbi si Literaturi Straine: 8,2 candidati/loc. Cele mai cautate specializari: Limbi Moderne Aplicate (75,9 candidati/loc), Limba si Literatura Italiana (25,5 candidati/loc), Limba si Literatura Portugheza (22,7 candidati/loc), Limba si Literatura Rusa (17 candidati/loc), Studii Americane (11,3 candidati/loc), Limba si Literatura Japoneza (10 candidati/loc), Traducere si Interpretare (9,9 candidati/loc), Limba si Literatura Neogreaca (9,7 candidati/loc), Limba si Literatura Araba (6,3 candidati/loc), Limba si Literatura Chineza (4,2 candidati/loc).
Facultatea de Matematica si Informatica: 7,4 candidati/loc. Cele mai cautate specializari: Calculatoare si tehnologia informatiei (15 candidati/loc), Informatica (5,5 candidati/loc).
Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei: 3,5 candidati/loc. Cea mai cautata specializare: Psihologie (6,8 candidati/loc).
Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala: 3,9 candidati/loc. Cea mai cautata specializare: Resurse umane (7,9 candidati/loc)
Facultatea de Stiinte Politice: 3,9 candidati/loc. Cele mai cautate specializari: Studii de Securitate (6,1 candidati/loc), Relatii Internationale si Studii Europene (5,5 candidati/loc).

Sesiunea de toamna

Universitatea Bucuresti mai organizeaza o sesiune de admitere in septembrie pentru majoritatea facultatilor, in cazul in care in urma finalizarii sesiunii din luna Iulie 2016 vor ramane locuri neocupate (la buget sau la taxa). Astfel, inscrierile la sesiunea din toamna vor avea loc in perioada 3 – 11 Septembrie 2016, cu examene in perioada 14 – 19 Septembrie 2016 si afisarea rezultatelor pana la data de 23 septembrie 2016.

Care sunt preturile de la facultatile private

Facultatile private au taxe care pornesc de la 1.800 de lei pe an si in unele cazuri sunt mai mici decat la facultatile de stat, acesta fiind unul din motivele pentru care unii tineri care au intrat la taxa la stat prefera sa opteze pentru o facultate privata. In general, taxele pentru studiile universitare de licenta la zi sunt undeva in jur de 3.000 de lei pe an, la majoritatea facultatilor. Insa, exista o diferenta de cateva sute de lei intre taxele facultatilor de stat si taxele universitatilor private.

Spre exemplu, La Universitatea „Spiru Haret”, taxa de studiu este de 2.600 de lei la majoritatea facultatilor, cum ar fi Geografie, Psihologie, Economie sau Stiinte juridice. Cea mai mare taxa de la Universitatea „Spiru Haret” Este la Facultatea de Arhitectura, unde studentii platesc 6.160 de lei pe an.

La Universitatea „Titu Maiorescu”, cea mai mare taxa este de 13.300 de lei (3.000 euro) la Facultatea de Medicina, in timp ce restul facultatilor au taxe anuale de aproximativ 2.400 de lei (540 euro).

La Universitatea „Nicolae Titulescu” taxele sunt si mai mici, de 2.000 de lei la Facultatea de Drept pentru studiile la zi, spre exemplu. De asemenea, taxele sunt aceleasi si la Facultatea de Stiinte Economice si la Facultatea de Stiinte Sociale si Administrative.

La Universitatea Romano-Americana, in schimb, taxele sunt destul de mari. Studentii trebuie sa plateasca 900 de euro, adica 4.000 de lei pentru a studia la specializarile oferite de universitate.

La Universitatea Hyperion, taxele sunt in jur de 2.000 – 3.000 de lei, la Automatica si Informatica Aplicata, taxa este de 2.700 de lei, spre exemplu, in timp ce la specializarea Informatica, studentii platesc 3.000 de lei pe an. La Facultatea de Fizica, taxa e destul de mica fata de alte facultati cu acelasi profil, fiind de 1.800 de lei. La facultatile de finante banci sau drept, taxele sunt in jur de 2.200 de lei.

Imbulzeala mare la Nutritie si Dietetica

Zece candidati s-au inscris pe un loc finantat de la buget la specializarea Nutritie si Dietetica a Universitatii de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iasi, dar cautata este si specializarea Asistenta Medicala Generala, cu 263 de candidati pe cele 50 de locuri bugetate. “La Universitatea de Medicina si Farmacie <Grigore T. Popa> din Iasi au fost scoase la concurs in total 1.985 de locuri, din care 1.645 au fost pentru sesiunea de admitere din luna iulie si 530 pentru liniile de predare in limbile engleza si franceza, la care inscrierile sunt in desfasurare si se vor incheia pe 10 august. Pentru cele 1.455 de locuri s-au inscris 1.665 de candidati. 693 de locuri sunt finantate de la bugetul statului, 640 sunt cu taxa, la care se adauga si cele subventionate, au spus reprezentantii UMF „Grigore T. Popa“ din Iasi.

Burse impotriva abandonului

Universitatea „Stefan cel Mare” din Suceava va da burse studentilor care invata in regim cu taxa si care promoveaza anii 1, 2 si 3, pentru a reduce abandonul scolar, in conditiile in care multi renunta la studii din cauza saraciei. “Avand in vedere interesul crescut al absolventilor de liceu pentru Universitatea <Stefan cel Mare> din Suceava, fapt demonstrat prin inscrierea, la sesiunea de vara a admiterii pentru anul universitar 2016-2017, a unui numar de candidati cu peste 50% mai mare decat cel al locurilor bugetate alocate de MENCS, precum si faptul ca masurile din <pachetul antisaracie> lansat de Guvern intarzie sa apara, conducerea universitatii va propune spre aprobare Senatului USV, pentru studentii cu taxa, un plan special de burse din veniturile proprii. Astfel, studentilor cu taxa care vor promova in anul 2 li se va acorda o bursa egala cu 10% din valoarea taxei, celor care vor promova in anul 3 li se va acorda o bursa egala cu 20% din valoarea taxei, iar celor care vor promova in anul 4 o bursa in valoare egala cu 30% din taxa. Masura se va aplica tuturor programelor de studii de licenta si masterat incepand cu promotia 2016-2017”, arata institutia academica suceveana.

3.200 de candidati pentru admiterea la UMF “Carol Davila”

Aproximativ 3.200 de candidati s-au inscris pentru concursul de admitere la Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti care a inceput ieri. Astfel, pentru cele 510 locuri la Facultatea de Medicina s-au inscris 1.942 de candidati, pentru Facultatea de Medicina Dentara, 583 de candidati/130 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie, 259 de candidati/140 de locuri, iar pentru FMAM, 384 de candidati/170 de locuri. Pentru concurentii ale caror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenta pe locurile finantate de la bugetul de stat, sunt puse la dispozitie alte 470 de locuri cu taxa.

Nebunie curata la Academia de Politie: 12 candidati pe un loc

Ca in fiecare an, la Academia de Politie este nebunie curata. Mii de tineri insotiti de rude au asteptat duminica ore in sir sa se inscrie la examenul de admitere. Au venit de la sute de kilometri departare cu gandul ca intr-o buna zi vor avea un serviciu asigurat si o uniforma de politist ori de jandarm. Pentru cele 795 de locuri se vor bate peste 4000 de candidati. Concurenta cea mai mare la Academie e la Facultatea de Politie, 12 candidati pe un loc. 7 pe un loc vor fi si la facultatile de pompieri si jandarmi. Insa dupa probele eliminatorii lucrurile se pot schimba, pentru ca urmeaza probele sportive. Acestea au fost de-a lungul anilor imposibil de trecut pentru aproape jumatate dintre candidatii inscrisi la Academia de Politie.

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.450 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger