AcasăNewsBruxelles ia in calcul o taxa de 250.000 de euro pentru fiecare...

Bruxelles ia in calcul o taxa de 250.000 de euro pentru fiecare refugiat refuzat de o tara UE

Deja unele tari UE clasifica masurile CE drept santaj

Confruntata cu o criza migratorie fara precedent, Comisia Europeana a prezentat, ieri, un plan punctual, propunand si renuntarea la vize pentru cetatenii turci care calatoresc in spatiul comunitar.

Deja unele tari UE clasifica masurile CE drept santaj

O masura anuntata de Comisie este propunerea instaurarii unei ”contributii de solidaritate” de 250.000 de euro de persoana, pentru orice tara UE care refuza repartizarea solicitantilor de azil in Uniunea Europeana, informeaza Le Monde. Aceasta suma va fi varsata tarii care va primi un refugiat in locul unui stat membru care-l refuza, a explicat executivul european, prezentand o revizuire a acordului de la Dublin, care specifica ca responsabilitatea pentru un solicitant de azil ii revine tarii unde acesta a intrat prima data. Insa criza migratorie a demonstrat limitele acestui mecanism in principal pentru tarile care se afla la frontierele exterioare ale Uniunii Europene, precum Grecia si Italia. Comisia urmareste o mai buna repartizare a cererilor de azil intre statele membre si accelerarea procedurilor. Sistemul actual (Dublin) va fi in parte mentinut insa presiunea asupra unor tari trebuie ”redusa”. Cum? Se va stabili mai rapid ca o tara este supusa unor cereri de azil prea numeroase: un numar de referinta va fi stabilit, iar daca acesta va fi depasit, daca numarul cererilor de azil atinge 150% din acesta, toate persoanele care au dreptul la azil vor fi distribuite automat in UE, indiferent de nationalitate.

Prelungirea controalelor la frontierele interioare

Comisia a autorizat si prelungirea exceptionala cu sase luni a controalelor frontierelor interioare a cinci tari din spatiul Schengen: Germania, Austria, Danemarca, Suedia si Norvegia. Aceste masuri, introduse anul trecut in fata presiunii migratorii, vor trebui supuse spre aprobare celor 28 de state membre. O alta masura este intarirea sistemului Eurodac, pentru facilitarea politicii de retur si a lupta mai eficienta contra imigratiei ilegale. Aceasta baza de date listeaza amprentele digitale ale tuturor solicitantilor de azil si a emigrantilor ilegali, si permite a se sti daca o persoana a solicitat deja o cerere de azil in alta tara sau daca ea a intrat ilegal in UE.

Instaurarea unei Agentii europene de azil

Succedand Biroului european in materie de azil (European Asylum Support Office), acest nou organism va fi insarcinat cu aplicarea noilor reglementari, cu inlesnirea schimburilor si cooperarii intre statele membre, cu supravegherea unei bune repartitii a refugiatilor. Agentia va aduce si suport unui stat membru confruntat cu aflux neobisnuit si brusc de solicitanti de azil, gratie unei echipe de experti care va numara 500 de persoane.

Conditii pentru Turcia

Comisia europeana a propus, ieri, scutirea de vize pentru cetatenii turci care calatoresc in spatiul Schengen, insa sub anumite conditii, in cadrul acordului semnat in 18 martie intre UE si Ankara pe chestiunea crizei migratorii, informeaza AFP. Intr-un tweet, comisarul european Margrete Vestager a publicat o fotografie a acestui document foarte asteptat de guvernul turc. Consiliul si Parlamentul european vor aproba aceasta propunere inainte de sfarsitul lunii iunie, ceea ce promite discutii aprinse. Turcia va trebui sa indeplineasca 72 de criterii precise. Cinci din ele raman in discutie si sunt legate de lupta impotriva coruptiei, condamnarile in justitie, un acord cu biroul Europol, protectia datelor personale si legile antiteroriste, a aratat vicepresedintele Comisiei europene, Frans Timmermans. In ultimele saptamani, guvernul de la Ankara a sporit presiunile pentru acordarea acestor vize, amenintand ca nu va indeplini partea ce-i revine in cadrul acordului semnat cu UE daca ”promisiunea” cu privire la ridicarea vizelor nu va fi pusa in practica. Acest acord controversat prevede ca orice noi emigranti care sosesc pe insulele grecesti vor fi returnati catre Turcia, inclusiv solicitantii de azil. Potrivit lui Frans Timmermans, acordul semnat cu Turcia a aratat ”clar” rezultate, pentru ca au existat ”sub o suta de sosiri pe zi pe insulele Greciei, in loc de mii”. Decizia Comisiei Europene este o ”cotitura” in materie de vize pentru cetatenii turci si constituie ”o noua pagina in relatiile noastre cu Uniunea Europeana”, a declarat, ieri, ministrul turc de Externe, Mavlut Cavusoglu, la Ankara. ”Cetatenii turci merita de mult sa calatoreasca in spatiul Schengen, fara vize(…) A fost o nedreptate care este pe cale sa fie ridicata. Scopul nostru este sa fim membri deplini ai UE”, a adaugat seful diplomatiei turce, indicand ca tara sa continua ”cu sinceritate” eforturile in acest sens. ”Asteptam aceeasi sinceritate din partea UE”, a spus Cavusoglu.

author avatar
National
308 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger