AcasăOldApple invinge politia americana si FBI

Apple invinge politia americana si FBI

Urmasii lui Steve Jobs inchid usa in nasul anchetatorilor

Aflat in prim conflict cu FBI, care i-a cerut accesul la datele unui iPhone al carui proprietar a savarsit acte de terorist, gigantul american a castigat in instanta respingerea unei cereri similare facuta de politie, in cazul unui suspect de trafic de droguri.

Urmasii lui Steve Jobs inchid usa in nasul anchetatorilor

Aceasta decizie, venita din partea unui judecator din New York, este o prima batalie castigata de Apple in fata autoritatilor care-i cer decriptarea telefoanelor clientilor. Luni, o instanta din New York a decis ca politia si-a depasit autoritatea solicitand companiei sa deblocheze un iPhone apartinand unui barbat suspectat ca este dealer de droguri, informeaza Le Figaro. Aceasta decizie are mare valoare simbolica si intervine pe fondul unui adevarat razboi intre Apple si FBI cu privire la decriptarea iPhone-urilor.

O cerere neconstitutionala

In fapt, FBI a cerut Apple sa-i furnizeze tehnologia pentru a debloca un iPhone ce apartinea unuia din autorii masacrului din San Bernardino, mai exact dezvoltarea unui soft ce permite intrarea in baza de date a telefonului fara a apela la un cod. O cerere similara a fost facuta de politia new-yorkeza si de FBI, care solicitau ajutorul specialistilor Apple pentru a accede la informatiile telefonului unui suspect de trafic cu metamfetamine, un telefon care i-a fost confiscat in 2014, potrivit documentelor justitiei. Urmasii lui Steve Jobs au refuzat in ambele cazuri, estimand ca un astfel de soft ar putea deschide orice iPhone, compromitand toata viata privata si securitatea utilizatorilor din lume. Ceea ce FBI a negat, afirmand ca ar vorba de fiecare data de a dezvolta un alt soft de decriptate pentru un aparat specific. Autoritatile americane  s-au bazat in cererea lor pe ”All Writs Act”, o lege stabilita in 1789. Or, judecatorul James Orenstein a estimat ca aceasta incalca principiile constitutionale si ca speta trebuie examinata de Congres, pentru ca All Writs Act nu se refera la situatii privind criminalitatea sau actele de terorism. In continuare, aceasta lege permite politiei sa solicite asistenta unei persoane, fizice sau juridice, dar exista limite ale acestor cereri: asistenta necesara autoritatilor nu trebuie sa puna in pericol activitatea comerciala a companiei solicitate. Evident, pentru Apple, conceperea unui soft de decriptare este perfect realizabila tehnic. Problema, in opinia companiei, este ca prin aceasta se stabileste un precedent periculos: eludarea masurilor de scuritate si pierderea increderii clientilor, deci a banilor, deloc putini.

author avatar
National
236 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger