AcasăOldASF inlatura brokerii saraci de pe piata asigurarilor

ASF inlatura brokerii saraci de pe piata asigurarilor

Brokerii saraci risca sa fie scosi de pe piata atat de ASF, cat si de service-urile auto prea scumpe

Asociatiile brokerilor de asigurari se plang ca, prin noile norme emise de  Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), zeci de mii de agenti isi vor pierde painea. ASF cere majorarea de peste 14 ori a capitalului social al firmelor sau brokerilor de asigurari si fonduri proprii disponibile de minimum 15.000 de euro.

Brokerii saraci risca sa fie scosi de pe piata atat de ASF, cat si de service-urile auto prea scumpe

Volumul primelor de asigurari subscrise a crescut, in ultimul semestru, cu aproape 11% fata de perioada similara din 2013. Cu toate acestea, firmele respective nu si-au majorat capitalul social pentru a acoperi corespunzator riscurile. Pe de alta parte, brokerii de asigurari, care in 1991 aveau obligatia constituirii unui capital social de aproximativ 25.000 de dolari, au scazut la un nivel de aproximativ 5.000 de dolari (17.500 de lei). In consecinta, noua norma a ASF prevede, printre altele:

–  obligativitatea constituirii unui capital social subscris si varsat in forma baneasca, a carui valoare nu poate fi mai mica de 250.000 lei (de 14 ori mai mult ca in prezent);

– asigurarea unei capacitati financiare (fonduri proprii) care in permanenta sa fie la nivelul de 4% din suma primelor anuale intermediate, dar nu mai putin de 15.000 de euro.

Primii 50 de brokeri detin 73% din valoarea primelor, dar 60% dintre acestia au capitaluri minime si risca iesirea de pe piata din cauza noii norme ASF.

author avatar
Arpad Dobre
275 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger