AcasăOldAsiguratorii, defaimati de mecanicii auto

Asiguratorii, defaimati de mecanicii auto

Mecanicii auto spun ca RCA este subevaluata, asiguratorii sustin ca „regia proprie” e dreptul clientilor

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) sustine ca afirmatiile firmelor de reparatii auto, referitoare la evaziunea generata de subevaluarea  daunelor RCA sunt false si calomnioase.

Mecanicii auto spun ca RCA este subevaluata, asiguratorii sustin ca „regia proprie” e dreptul clientilor

Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) a transmis recent o sesizare catre institutiile statului (Guvern, Ministerul Finantelor, Autoritatea de Supraveghere a Asigurarilor etc.) cu privire la fenomenul evaziunii fiscale aflat in crestere, in domeniul reparatiilor auto. Potrivit ASSAI, situatia este generata de anumite societati de asigurari care subevalueaza despagubirea RCA prin asa-numitul sistem „regie proprie”. Potrivit ASSAI, despagubirea RCA in sistemul „regie proprie” favorizeaza evaziunea prin reparatii in service-uri clandestine, cu lucrari proaste si piese din dezmembrari, iar statul pierde taxe si impozite in valoare de 57 de milioane de euro pe an.

Contraatac

UNSAR considera ca este falsa afirmatia ASSAI conform careia sistemul de despagubire in regie proprie presupune, in realitate, plata subevaluata a daunelor. Asiguratorii sustin ca sistemul de despagubire in „regie proprie” este legal si reglementat prin norme in vigoare (Ordinul 14/2011) si functioneaza si in alte state UE, fiind considerat un drept al pagubitului. Reprezentantii UNSAR sustin ca fenomenul sesizat de ASSAI drept „evaziune fiscala in crestere, in domeniul reparatiilor auto”, nu este o consecinta a despagubirilor acordate in „regie proprie”. Faptul ca anumite unitati reparatoare nu emit factura pentru serviciile prestate reprezinta o practica asumata de acestea si nu poate fi asociata in niciun fel cu politica de despagubire a companiilor de asigurari. In vreme ce UNSAR se cearta cu ASSAI, romanii asteapta cu lunile sa primeasca despagubiri in baza asigurarii RCA din ce in ce mai scumpa.

 

author avatar
Arpad Dobre
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger