AcasăOldAurul, cuprul si minereul de fier se vor prabusi pe burse in...

Aurul, cuprul si minereul de fier se vor prabusi pe burse in 2014

Cupru Min poate pierde un miliard de dolari din valoarea sa de piata, din cauza scaderii cotatiilor internationale la cupru

Un studiu realizat de Goldman Sachs atrage atentia ca, spre sfarsitul anului viitor, cotatiile aurului, cuprului si minereului de fier, precum si pretul la soia vor scadea cu minimum 15% pe burse.

Cupru Min poate pierde un miliard de dolari din valoarea sa de piata, din cauza scaderii cotatiilor internationale la cupru

Analistii Goldman Sachs aduc in sprijinul prognozelor anuntate pentru 2014 doua argumente plauzibile: reducerea infuziei masive, de 85 de miliarde de dolari lunar, oferite inca de Rezerva Federala a SUA (Fed), precum si cresterea livrarilor la materiile prime (minereu de fier, cupru, soia).  Fed a anuntat, pentru a doua oara, ca are de gand sa reduca in 2014 stimulentele pentru economia americana, fapt interpretat de investitori si de brokeri bursieri ca reducere a consumului din partea industriilor prelucratoare. In consecinta, si constructiile vor stagna sau vor regresa, deci se va reduce si consumul de fier-beton (si de minereu de fier). Goldman Sachs estimeaza insa ca va scadea si consumul de cupru, fapt ce va afecta inclusiv Romania, care are de privatizat anul viitor Cupru Min.

Lovitura pentru Cupru Min

Compania Cupru Min are rezerve estimate la sase miliarde de euro pentru cupru, iar scaderea cu 15% a cotatiilor pe bursele externe, estimata de Goldman Sachs, poate reduce cu aproape un miliard de euro valoarea zacamintelor. Cupru Min are in „zestrea” sa si rezerve de aur estimate la 1,5 miliarde de euro, iar prabusirea pretului metalului pretios poate genera pierderi de 225 de milioane de euro. Goldman Sachs estimeaza ca actuala cotatie a aurului, de 1.246,50 dolari pe uncie, va scadea la 1.050 dolari pe uncie la finele anului viitor.

author avatar
Arpad Dobre
1.234 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger