AcasăOldBancile, obligate sa afiseze costurile la bancomate

Bancile, obligate sa afiseze costurile la bancomate

Consumatorii au posibilitatea sa refuze o operatiune cu costuri

Ordinul nr. 505/2014 privind informarea consumatorilor care utilizeaza ATM-urile a intrat in vigoare, iar bancile trebuie sa afiseze pe ecranele bancomatelor toate comisioanele aferente operatiunilor pe care clientii le efectueaza cu carduri de debit sau credit.

Consumatorii au posibilitatea sa refuze o operatiune cu costuri

Conform ordinului emis de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, pe ecranul bancomatelor trebuie sa apara  toate informatiile legate de costurile fiecarei operatiuni efectuate pentru: eliberare de numerar, transfer intre conturi, plata facturilor sau oricare alt serviciu prin ATM, inainte de momentul efectuarii acestuia. Daca tranzactia nu este gratuita, consumatorul trebuie sa aiba posibilitatea sa renunte la efectuarea acesteia, prin apasarea unui buton de anulare a respectivei operatiuni.

Informatii clare

Pentru cardurile de debit sau de credit emise bancile care le accepta la plata la ATM-urile proprii, costurile operatiunilor se vor afisa in procent pentru fiecare operatiune de plata si, dupa caz, se va afisa si suma minima de plata. Pentru cardurile de debit sau de credit emise de alte banci decat cele carora le apartin ATM-urile, se va afisa urmatoarea avertizare: „Atentie! – Tranzactia dumneavoastra va fi comisionata conform conditiilor din contractul incheiat cu emitentul cardului”. Informatiile trebuie indicate in mod vizibil si intr-o forma neechivoca, usor de citit. Inaltimea literelor si a cifrelor pentru afisarea informatiilor specifice privind costurile operatiunii trebuie sa fie egala cu a celorlalte caractere, aflate pe ecran.

author avatar
Arpad Dobre
145 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger