AcasăOldBNR a dat semnalul repornirii creditarii in lei

BNR a dat semnalul repornirii creditarii in lei

Mugur Isarescu a recomandat deseori bancherilor sa ofere mai multe credite in lei

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, ieri, reducerea dobanzii de politica monetara si a provizioanelor la imprumuturile in lei, ceea ce permite repornirea – la costuri mai mici- a creditarii in moneda nationala.

Mugur Isarescu a recomandat deseori bancherilor sa ofere mai multe credite in lei

Ceea ce estimasera, luni, expertii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) s-a adeverit. In sedinta de ieri, BNR a decis reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 3%/an, de la 3,25%/an, incepand de astazi. Totodata, Consiliul de Administratie al BNR a hotarat si reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei ale institutiilor de credit la nivelul de 10%, de la 12%, in perioada 24 octombrie-23 noiembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta a fost pastrata la 16%, insa reducerea atat a dobanzii de politica monetara, cat si a provizioanelor la lei reprezinta pozitia ferma a guvernatorului Mugur Isarescu de repornire a creditarii in lei, la costuri cat mai accesibile pentru firme, in scopul reluarii cresterii economice.

Mai este loc de scadere

Reprezentantii AAFBR pluseaza, prognozand o noua diminuare a dobanzii BNR in luna noiembrie, dar si a rezervelor minime obligatorii pentru creditele in lei. Ei se bazeaza pe o declaratie recenta a guvernatorul BNR. Mugur Isarescu. „Daca va uitati la noua proiectie de inflatie (in scadere – n.r.) s-ar putea sa mai fie loc de reducere”, a spus Isarescu. Noul semnal dat de BNR ar putea fi acceptat de bancheri, care pot acum scoate spre creditare sumele blocate in provizioanele obligatorii, mai ales ca, potrivit anbalistilor, institutiile bancare dispun in prezent de sume foarte mari de bani, in lei.

 

author avatar
Arpad Dobre
111 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger