AcasăOldBursa din Grecia se prabuseste!

Bursa din Grecia se prabuseste!

Bursa de la Atena era cea mai performanta din UE in 2012, acum e ultima

Bursa de la Atena a reluat, ieri, tranzactiile pe piata de capital, dupa o suspendare de cinci saptamani a activitatii. Traderii au primit ordine masive de vanzari, fapt ce a dus la prabusirea, instantaneu, a cotatiilor cu 23%, in medie, dar bancile au consemnat pierderi chiar si de 35%.

Bursa de la Atena era cea mai performanta din UE in 2012, acum e ultima

In conditiile in care marile banci au inregistrat scaderi de 30%, tranzactiile au fost suspendate, procentul mentionat fiind variatia maxim admisa pe parcursul unei zile. Printre bancile perdante se numara National Bank of Greece (NBG), Piraeus Bank, Eurobank si Alpha Bank. Aceste banci sunt prezente si pe piata din Romania. NBG controleaza Banca Romaneasca, Eurobank detine Bancpost, iar Piraeus Bank si Alpha Bank functioneaza cu brand propriu la noi.

Restrictii financiare

Caderea bursei din Atena a picat intr-un moment cat se poate de prost, deoarece premierul Alexis Tsipras negociaza in aceste zile conditiile pentru obtinerea unui pachet financiar de 86 de miliarde de euro, bani pe care vrea sa-i obtina de la UE. Grecia are nevoie urgenta de bani, pentru a rascumpara, in 20 august, obligatiunile de stat vandute anterior catre Banca Centrala Europeana. Grecia a suspendat activitatea bancilor si a pietei de capital in 28 iunie, impunand restrictii pentru transferurile de bani, restrictii care se aplica si in prezent, suma maxima ce poate fi retrasa de la o banca de catre o persoana fiind de pana la 420 de euro pe saptamana.

author avatar
Arpad Dobre
160 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger