AcasăOldCasa care nu consuma, ci produce energie

Casa care nu consuma, ci produce energie

Casa are180 mp ( parter si etaj), fiind construita pe structura metalica

Studentii reuniti in cadrul proiectului EfdeN au realizat o locuinta activa, extraordinar de eficienta energetic si prietenoasa cu mediul. In plus, casa  integreaza si natura, printr-o sera aflata in mijlocul locuintei.

Casa are180 mp ( parter si etaj), fiind construita pe structura metalica

EFdeN este rezultatul unei echipe pasionate, de studenti, care in 2014 au transportat acest prototip de locuinta (parter+etaj) la Versailles, unde au participat in competitia Solar Decathlon Europe. Casa a fost ridicata cu ajutorul a numerosi sponsori, iar BCR Banca pentru Locuinte a suportat o parte din costurile de constructie.

Caracteristici

Locuinta are si o sera interioara

Desi nu are veleitati de proiect arhitectonic de exceptie, casa exceleaza la caracteristici, printre care amintim:

–         Suprafata construita: 180mp;

–         Amprenta la sol: 90 mp;

–         Consum anual: 4.330kWh;

–         Productie anuala: 6.844kWh;

–         Surplus anual: 2.514kWh;

–         Structura durabila din metal;

–         Sistem de incalzire/racire comun.

Independenta energetica

Dormitorul devine camera de zi prin rabatarea patului

Studentii s-au gandit inclusiv la unghiul prin care intra lumina soarelui in casa. La parter, lumina solara patrunde prin sera cu pereti grosi de sticla, iar in timpul iernii lumineaza o suprafata patrata de beton ce delimiteaza bucataria de living. Patratul pare usor inestetic, insa are o utilitate clara: in timpul zilei se incalzeste de la soare, iar in timpul noptii elibereaza caldura in interior. Separat, casa este incalzita (iar vara se racoreste printr-un sistem de racire comun cu incalzirea) prin intermediul panourilor solare cu tuburi, apa fiind recirculata prin doua boilere.

Si camera copiilor are mobilier rabatabil

Alimentarea cu energie electrica se face de la panourile fotovoltaice, casa fiind, astfel, independenta energetic. In plus, poate trimite curent electric si in reteaua nationala. Imobilul este pe structura metalica si rezista la cutremure de peste 7 grade pe scara Richter. Fiind prototip, casa de 180 mp a costat 300.000 de euro, dar studentii sustin ca va putea fi realizata si cu 130.000 de euro.

Oglinda de la baie este inconjurata de muschi de padure vii
author avatar
Arpad Dobre
650 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger