AcasăOldCat costa intabularea apartamentelor, caselor si terenurilor la Cadastru

Cat costa intabularea apartamentelor, caselor si terenurilor la Cadastru

Taxele de intabulare se achita la notar, care va transfera banii la OCPI

In momentul in care intrati in proprietatea unui bun imobiliar (apartament, casa, teren) si doriti intabularea pe numele dumneavoastra, aveti de platit anumite taxe stabilite de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI).

Taxele de intabulare se achita la notar, care va transfera banii la OCPI

Taxele de intabulare difera in functie de tipul proprietatii (apartament, casa, constructie noua, teren agricol, teren intravilan etc.) si de valoarea acesteia. Potrivit informatiilor prezentate de experti imobiliari pe site-ul intabulare.info, pentru intabularea in regim de urgenta, perioada  de avizare scade de la 21 de zile la cinci zile, insa taxele se majoreaza de cinci ori. Taxele de intabulare se achita la notariat.

Intabularea apartamentelor

In cazul apartamentelor obtinute pe baza unor certificate de mostenire sau sentinte civile, pe langa cei 120 de lei (taxa in regim normal), OCPI percepe o taxa suplimentara de 0,15% din valoarea apartamentului (regim normal) sau 0,75% (urgenta). Pentru apartamentele cumparate in rate, in cazul in care dovada achitarii integrale este de fapt o cerere de radiere a ipotecii, OCPI cere o taxa suplimentara de 60 de lei (regim normal) sau 300 de lei (urgenta) pentru radierea ipotecii. Daca exista neconcordante intre numele inscris in actul de proprietate si actul de identitate, se vor face suplimentar, dupa caz, copii de pe: certificatul de casatorie (copie legalizata), sau sentinta civila de divort (la judecatoria teritoriala unde s-a emis sentinta). In cazul in care exista neconcordante intre denumirea strazii din acte si cea din realitate, se va obtine adeverinta de la Asociatia de Proprietari din care sa reiasa schimbarea denumirii strazii. Durata de avizare pentru intabularea apartamentelor este de 21 de zile lucratoare.

Intabularea caselor

La fel ca si in cazul apartamentelor, la intabularea caselor, pentru certificatele de mostenire si sentintele civile emise in acest sens, OCPI cere, pe langa cei 120 de lei (in regim normal), o taxa suplimentara de 0,15% din valoarea imobilului (regim normal) sau 0,75% (urgenta).

Intabularea constructiilor noi

Inscrierea constructiei noi, adica intabularea acesteia costa 60 de lei, plus  0,05% din valoarea de impozitare a constructiei, termenul de avizare fiind de 21 de zile lucratoare. Pentru obtinerea adeverintei de numar postal si/sau pentru obtinerea deciziei de scoatere a terenului din circuitul agricol (daca acea constructie a fost ridicata pe un astfel de teren), OCPI percepe o taxa suplimentara de 60 de lei (regim normal) sau 300 de lei (urgenta). Taxa se aplica pentru notarea adresei postale si/sau schimbarea categoriei de folosinta a terenului in Cartea Funciara.

Intabularea terenurilor

La terenurile intravilane si la terenurile extravilane taxa  OCPI este tot de 120 de lei, in regim normal (21 zile lucratoare). Pentru certificatele de mostenire si sentintele civile emise in acest sens, pe langa cei 120 de lei (taxa in regim normal), OCPI percepe o taxa suplimentara de 0,15% din valoarea terenului (regim normal) sau 0,75% (urgenta). In cazul terenurilor, se mai achita, de la caz la caz:

–         taxa pentru alipire : 60 de lei (avizare in zece zile lucratoare);

–         taxa pentru dezmembrare : 60 de lei  (avizare in zece zile lucratoare).

Tarife si termene in regim de urgenta

Persoanele care vor sa obtina rapid documentele de intabulare trebuie sa achite bani in plus. Astfel, taxa OCPI in regim de urgenta:

–         este de cinci ori mai mare decat taxa in regim normal, iar termenul este de zece zile lucratoare;

–         pentru alipiri si dezmembrari este de cinci ori mai mare decat taxa in regim normal, iar termenul este de cinci zile lucratoare.

author avatar
Arpad Dobre
81.096 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger