AcasăOldConsiliul Concurentei a batut in instanta cartelul petrolistilor

Consiliul Concurentei a batut in instanta cartelul petrolistilor

Bogdan Chiritoiu a mentionat ca instanta a redus amenda firmei Mol Romania

Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil incalcarea legii concurentei de catre compania Mol Romania prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de alte companii active pe piata carburantilor.

Bogdan Chiritoiu a mentionat ca instanta a redus amenda firmei Mol Romania

La sfarsitul anului 2011, Consiliul Concurentei a sanctionat sase companii petroliere cu amenda de aproape 880 de milioane de lei (205 milioane de euro) pentru incheierea unei intelegeri anticoncurentiale. Potrivit investigatiei, cele sase companii au incalcat atat Legea Concurentei, cat si Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, prin stabilirea retragerii simultane pe piata a sortimentului de benzina Eco Premium. Este vorba de : 

–         SC OMV Petrom SA  – amendata cu366,5 milioane de lei, 

–         SC OMV Petrom Marketing SRL  -137,2 milioane de lei, 

–         SC Rompetrol Downstream SRL – 159,5 milioane de lei, 

–         SC Lukoil Romania SRL – 136,8 milioane de lei, 

–         SC Mol Romania Petroleum Products SRL – 80,2 milioane de lei,

–         SC ENI Romania SRL – 11,1 milioane de lei.

Amenzile au fost puse in executare de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF).

Primul caz solutionat irevocabil

Recent,  Inalta Curte de Casatie si Justitie a confirmat irevocabil incalcarea legii concurentei de catre compania Mol Romania prin participarea la o intelegere de tip cartel, alaturi de companiile mentionate anterior. De asemenea, instanta a redus amenda aplicata de Consiliul Concurentei companiei Mol de la 80,2 milioane de lei la 64,2 milioane lei. Anterior, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut decizia Consiliului Concurentei, motiv pentru care compania a formulat recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie care l-a respins ca nefondat, diminuand amenda. „Decizia instantei ne bucura, cum este si firesc, deoarece confirma faptul ca investigatiile derulate de noi sunt solide si bine argumentate. Suntem optimisti si in privinta celorlalte procese cu companiile petroliere, acesta fiind primul caz solutionat irevocabil din cele sase aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie”, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

 

author avatar
National
153 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger