AcasăOldConsiliul Concurentei, cu ochii pe „baietii destepti”

Consiliul Concurentei, cu ochii pe „baietii destepti”

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, vrea sa afle daca demersul lui Mihai Anastasescu afecteaza concurenta

Consiliul Concurentei sta cu ochii pe unul dintre milionarii din Top 300 cei mai bogati romani, Mihai Anastasescu, acesta vrand sa preia controlul asupra a doua companii. Milionarul a pierdut recent un proces cu Hidroelectrica, de la care cumpara energie electrica sub pretul de productie.

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, vrea sa afle daca demersul lui Mihai Anastasescu afecteaza concurenta

Mihai Tufan si Mihai Anastasescu, actionarii companiei Elsid Titu SA, au pierdut definitiv procesul cu Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Producatorul activase clauza  de forta majora, ca urmare a secetei din 2012, iar Elsid a contestat masura in instanta, insa ulterior a pierdut definitiv procesul la Curtea de Apel Bucuresti. Hidroelectrica a intrat apoi in insolventa, iar in acea perioada, societatile Elsid si Electrocarbon Slatina (detinute de Mihai Tufan si Mihai Anastasescu), aveau un pret contractual fix de 103 lei/ MWh, desi pretul de cost de era de 187 lei/MWh si mult sub cel al pietei, de aproximativ 220 lei/MWh. Potrivit Euro Insol, cele doua contracte incheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu si Electrocarbon Slatina  au generat, in perioada 2006 – 31 mai 2012,  o pierdere de 200 de milioane de lei pentru Hidroelectrica. In prezent, Anastasescu este pe punctul de a prelua controlul asupra a doua firme, iar autoritatile din domeniul concurentei au intrat pe fir.

Verificari

Consiliul Concurentei a anuntat ca analizeaza operatiunea de concentrare economica prin care Mihai Anastasescu dobandeste controlul asupra companiilor Metaleuroest SRL si MHC Water Power SA. Prima se ocupa cu inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare, iar a doua are ca obiect de activitate productia de energie electrica. Consiliul Concurentei vrea sa afle de la terti informatii privind modul in care concentrarea economica ce urmeaza a se realiza afecteaza sau poate afecta concurenta de pe piata.

author avatar
Arpad Dobre
358 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger