AcasăOldConsiliul Concurentei premiaza „cartitele” cu 100.000 de euro

Consiliul Concurentei premiaza „cartitele” cu 100.000 de euro

Bogdan Chiritoiu pregateste noi masuri anti-cartel

Persoanele care afla ca la firma la care lucreaza sau in alt domeniu exista practici anticoncurentiale si informeaza Consiliul Concurentei despre aceste probleme pot primi premii in bani de pana la 100.000 de euro.

Bogdan Chiritoiu pregateste noi masuri anti-cartel

Potrivit unei propuneri legislative a presedintelui Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, vin vremuri grele pentru companiile care nu respecta reglementarile privind concurenta. „Propunerea noastra este ca persoanele care vin cu o sesizare care se dovedeste corecta dupa aceea, deci cei care ne dau informatii despre o practica anticoncurentiala sa fie recompensati. Aceasta, bineinteles, dupa ce se dovedeste ca informatiile oferite sunt corecte si instanta confirma ca, intr-adevar, firma aceea a incalcat legea”, a precizat Chiritoiu. El a mentionat ca persoana care a facut sesizarea poate primi pana la 1% din cuantumul amenzii aplicate firmei care promoveaza practici anticoncurentiale, dar nu mai mult de 100.000 de euro.

Politica de clementa

In prezent, Consiliul Concurentei aplica politica de clementa, un tratament favorabil acordat agentilor economici implicati intr-un cartel, care coopereaza cu autoritatea de concurenta in vederea descoperirii acestor practici anticoncurentiale. Firmele cooperante pot  beneficia de imunitate la amenda (amenda zero) sau reducerea penalizarii, in cazul in care furnizeaza informatii privind intelegerile verticale (carteluri), referitoare la fixarea preturilor in anumite domenii de activitate, sau  impartirea pietelor, care conduce la protectie teritoriala absoluta pentru una sau alta dintre firmele implicate.

author avatar
Arpad Dobre
172 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger