AcasăOldContrabandisti din Republica Moldova au incercat sa vanda materiale radioactive Statului Islamic

Contrabandisti din Republica Moldova au incercat sa vanda materiale radioactive Statului Islamic

Traficantul Valenti Grosu, in momentul retinerii

Politia din Republica Moldova, in colaborare cu FBI, a destructurat o retea de traficanti care planuiau sa vanda materiale radioactive gruparilor extremiste din Orientul Apropiat, in special ISIS,  a anuntat Associated Press.

Traficantul Valenti Grosu, in momentul retinerii

Autoritatile Republicii Moldova, care au cooperat cu FBI, au interceptat, in ultimii cinci ani, patru tentative de vanzare de produse radioactive catre Daesh. Astfel, agentia Associated Press a dezvaluit ca, la jumatatea lunii februarie, Valentin Grosu, un traficant de arme, a fost arestat, fiind acuzat ca a purtat negocieri in acest sens cu ISIS, informeaza Russia Today. Contrabandistul, care detinea legaturi cu mafia rusa, a propus spre vanzare cesiu radioactiv unei persoane despre care credea ca face parte din emisarii Statului Islamic. Pretul de vanzare era de 2,5 milioane de dolari. ”Cu aceasta, puteti face o bomba murdara, care ar fi perfecta pentru voi”, a estimat Grosu clientului sau, in cadrul unei intalniri intr-o discoteca din Republica Moldova.

20 de intalniri pana la flagrant

Insa traficantul nu stia ca acesta din urma era informator al politiei. Suspicios, abia dupa 20 de intalniri cu ”clientul” sau, Valentin Grosu a fost convins ca acesta face parte din organizatia terorista si a acceptat targul, fiind ulterior arestat. Interceptari telefonice, potrivit AP, arata ca traficantii de arme tintesc explicit cumparatori ce au legaturi stranse cu organizatiile teroriste. In orice caz, nu este prima data cand politistii pun pe linie moarta tentative de vanzare de bombe ”murdare” catre teroristi. Tot in colaborare cu FBI, politistii moldoveni au destructurat o retea de cercetatori si specialisti care livrau pe piata neagra materiale radioactive. Insa serviciile de informatii au temeri ca mari cantitati de produse radioactive se afla in mainile contrabandistilor. De altfel, importante cantitati din aceste produse se afla in circulatia in tarile fostei Uniuni Sovietice, au declarat pentru AP politistii moldoveni. ”Ne putem astepta la din ce in ce mai ulte cazuri de acest gen”, a declarat Constantin Malic, unul din politistii din cadrul structurilor de combatere a traficului cu materiale radioactive. AP a citat si un alt caz in care politia a impiedicat ”o grupare criminala organizata , dirijata de o persoana originara din Rusia, sa vanda unui sudanez uraniu imbogatit care putea fi folosit pentru fabricarea unei arme nucleare”. Politia a gasit la domiciliul intermediarului o schema tehnica a unei astfel de arme. ”Arestarile facute de catre autoritatile Republicii Moldova pentru tentativa de contrabanda cu materiale nucleare sunt un bun exemplu despre cum aceasta tara isi face datoria”, a comentat biroul departamentului de Stat american insarcinat cu nonproliferarea armelor nucleare.

author avatar
Tudor Borcea
215 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger