AcasăOldCum recuperati inainte de termen banii virati la pensia privata

Cum recuperati inainte de termen banii virati la pensia privata

Cei care vor sa primeasca anticipat pensia privata trebuie sa depuna o serie de documente la administratorul fondului de pensii

Persoanele care cotizeaza la un fond de pensii private au posibilitatea, in anumite cazuri, sa ceara – ei sau mostenitorii lor –transferul sumelor cotizate pana la momentul solicitarii restituirii.

Cei care vor sa primeasca anticipat pensia privata trebuie sa depuna o serie de documente la administratorul fondului de pensii

Norma nr. 7/2015 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, publicata recent in Monitorul Oficial de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara  (ASF), intra in vigoare in 23 mai 2015. De la acea data, cei care au contribuit la un fond de pensii privat pot cere transferul intr-un cont bancar sau la alt administrator de pensii private (in cazul mostenitorilor). Norma ASF prevede ca activul net poate fi utilizat inainte de termen daca titularul de cont:

a) beneficiaza de pensie de invaliditate in conditiile Legii nr. 263/2010;

b) decedeaza inainte de depunerea cererii pentru obtinerea unei pensii private conform Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.

Conditii si documente necesare

Pentru a primi contravaloarea activului personal, participantul la fondul de pensii private depune la administratorul fondului respectiv, personal sau prin mandatar cu procura speciala si autentica, urmatoarele documente:

a) cererea scrisa prin care solicita plata drepturilor cuvenite;

b) decizia administrativa privind acordarea pensiei de invaliditate;

c) decizia medicala privind capacitatea de munca, decizie care contine mentiunea „nerevizuibil prin afectiune” sau „nerevizuibil”, conform Legii pensiilor publice, dupa caz;

d) actul de identitate valabil la data depunerii cererii;

e) certificatul de incadrare in grad de handicap grav sau accentuat eliberat de comisiile teritoriale de evaluare a persoanelor adulte cu handicap sau o declaratie pe propria raspundere privind faptul ca nu detine acest certificat, dupa caz.

Documentele se prezinta:

a) in original si in copie;

b) in copie legalizata, situatie in care documentele pot fi transmise prin intermediul serviciilor postale.

Restituirea cotizatiei

Norma ASF prevede ca plata sumei reprezentand activul personal net al participantului se efectueaza prin virament in cont bancar sau prin mandat postal. Plata  se va face in termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentatiei. In cazul decesului participantului inainte ca el sa ceara deschiderea dreptului la pensie, pe numele beneficiarului/beneficiarilor (desemnate anterior de participant) se va deschide cate un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, in care se transfera activele cuvenite fiecaruia. Beneficiarul are dreptul, dupa caz, la:

a) cumularea conturilor la un singur fond de pensii administrat privat, daca are calitatea de participant la un fond de pensii administrat privat;

b) plata unica a contravalorii cotei-parti cuvenite din activul personal net al participantului decedat, daca nu are calitatea de participant.

 

author avatar
Arpad Dobre
820 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger