AcasăOldFinantari UE de cate 200.000 de euro pentru microintreprinderi

Finantari UE de cate 200.000 de euro pentru microintreprinderi

Microintreprinderile infiintate de specialisti in IT pot beneficia de finantari de la UE si stat

Autoritatile au lansat, recent, cererea de proiecte care vizeaza stimularea infiintarii de microintreprinderi, oferind finantare de pana la 200.000 de euro pentru fiecare aplicant eligibil.

Microintreprinderile infiintate de specialisti in IT pot beneficia de finantari de la UE si stat

Programul de finantare din fonduri UE „Imbunatatirea competitivitatii intreprinderilor mici si mijlocii” are in vedere promovarea spiritului antreprenorial. Documentul prevede  facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri.

Zone prioritare

Zonele in cadrul carora se pot solicita finantari in cadrul acestui program sunt regiunile de dezvoltare Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia, Sud Vest Oltenia, Vest, Nord Vest si Centru. Finantarea in regiunea Bucuresti-Ilfov va fi stabilita in urma unor evaluari speciale, referitoare la utilizarea instrumentelor financiare, conform prevederilor din ghidul general de accesare a acestor fonduri UE.

Investitii eligibile

Valoarea eligibila a proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre minimum 25.000 de euro si maximum 200.000 de euro. Conform prevederilor din programul de finantare, cuantumul finantarii nerambursabile solicitate nu poate depasi plafonul de minimis. Rata de schimb utilizata in cadrul acestui apel de proiecte este 4,43 de lei/euro. Investitiile eligibile pentru cofinantare prin acest program includ construirea, modernizarea, extinderea spatiului de productie/ prestarea de servicii. Indicatorii de proiect fac obiectul monitorizarii implementarii si performantei investitiei propuse prin proiect si se refera la:

–         contributia proprie a solicitantului la valoarea eligibila a proiectului;

–         cresterea productivitatii muncii, la doi ani dupa finalizarea implementarii proiectului.

Productivitatea muncii se va calcula ca raport intre cifra de afaceri si numarul de angajati cu norma intreaga ai microintreprinderii. Neindeplinirea tintelor stabilite pentru acest indicator conduce la recuperarea integrala a finantarii acordate initial.

Depunerea cererilor

Cererile de finantare se vor depune printr-una dintre modalitatile specificate in cadrul Ghidului solicitantului – Conditii generale de accesare a fondurilor in cadrul POR 2014 – 2020, respectiv:

–         fie la sediul agentiilor pentru dezvoltare regionala unde va avea loc implementarea proiectului,

fie prin aplicatia electronica MySMIS. Pentru a verifica disponibilitatea aplicatiei MySMIS la data lansarii cererii de proiecte, trebuie accesat site-ul www.inforegio.ro.

author avatar
Arpad Dobre
185 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger