AcasăOldGuvernantii ofera TVA mic la zarzavaturi contra voturi

Guvernantii ofera TVA mic la zarzavaturi contra voturi

Statistica arata ca romanii dau 50% din venituri pe legumele si fructe

Proiectele de legi si hotararile de guvern emise de Executiv si de reprezentantii arcului guvernamental in scopul captarii bunavointei electoratului vor fi dezbatute si votate pe banda rulanta in aceasta sesiune a Parlamentului. Printre platile contra voturi se numara cumulul pensiei cu salariul, TVA redus la fructe, legume si zarzavaturi, suspendarea executarii silite a rau-platnicilor etc.

Statistica arata ca romanii dau 50% din venituri pe legumele si fructe

Netezirea drumului candidatului coalitiei guvernamentale la presedintie a inceput din primavara si se va finaliza in prima parte a toamnei, prin votarea in Parlament a unor acte normative emise anterior de Guvern sau initiate de reprezentanti ai partidelor arcului gurenamental. Asfel, constatand – probabil uimiti – ca romanii dau jumatate din venituri pe fructe, legume si alte zarzavaturi, un proiect de lege prevede reducerea TVA la verdeturi la 9%, aceeasi cota urmand a fi aplicata si la lapte.

Cumulul pensiei cu salariul

Dupa ce, in urma cu caiva ani, guvernantii de atunci stabilisera, de comun acord  cu FMI si Comisia Europeana, interzicerea cumulului pensiei  de stat cu salariul de la institutii/companii publice. autoritatile de acum vor sa anuleze aceasta „aberatie”. Un proiect de lege initiat in acest sens permite pensionarilor ce obtin venituri peste  nivelul salariului mediu brut pe economie sa cumuleze pensia cu salariul obtinut la stat. Curtea Constitutionala stabilise deja (fara efecte) ca interdictia cumularii pensiei cu salariul limiteaza dreptul la munca.

Salvare pentru rau-platnici

Un proiect de lege care urmeaza a fi dezbatut tot in aceasta toamna prevede ca persoanele care au luat credite imobiliare/ipotecare si nu mai pot achita ratele vor scaapa de executarea silita. Actiunea se va suspenda temporar pana la redresarea financiara a rau-platnicilor, care nu vor mai obligati nici sa achite cautiune. Totusi, ei trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cumulativ:

–         sa faca dovada ca bunul ce urmeaza a  fi executat este o locuinta,

–         sa nu detina alt bun imobiliar cu aceasta destinatie,

–         sa nu realizeze castiguri lunare/membru de familie peste venitul minim garantat pe economie.

Salarii ilegale = angajati de buna credinta

Un alt act  normativ ce va fi adoptat cu siguranta se refera la functionarii publici si personalul contractual din primari care au beneficiat – nelegal – de majorari salariale in urma unor decizii ale primarilor sau dupa ce au promovat sau implementat proiecte cu finantare europeana. Initial, aceste categorii de angajati erau obligate sa restituie sumele incasate nelegal, insa, prin noul act normativ, ele vor fi scutite, pe motiv ca este imposibil sa se repare rapid prejudiciul constatat, iar angajatii s-au bazat pe buna-credinta a angajatorilor. In aceste conditii, cum sa nu votezi candidatul puterii care ti-a dat o bucata de paine (un salariu pe langa pensie, o amanare la plata creditului, leustean mai ieftin etc.)? n

Curs valutar modificat pentru firmele mici

Un proiect de modificare a Codului Fiscal are in vedere noi reglementari in privinta stabilirii plafonului de venituri de 65.000 de euro pe an, peste care firmele devin platitoare de TVA. In prezent, plafonul se stabilileste pe baza cursului valutar din data aderarii Romaniei la UE, respectiv de 3,38 de lei/euro. Initiatorii sustin ca, in urma devalorizarii monedei nationale si a noilor conditii economice, se impune ca acest nivel sa fie stabilit la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data de 31 decembrie al anului fiscal precedent.

 

author avatar
Arpad Dobre
131 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger