AcasăRecomandariGuvernul sapa dupa maruntis in buzunarele contribuabililor

Guvernul sapa dupa maruntis in buzunarele contribuabililor

Disperarea si-a facut cuib la Fisc, altfel nu ne putem explica noua initiativa ce presupune ca firmele, dar si pesoanele fizice, ce nu isi declara impozitele datorate statului, mai mari de 50 lei, vor achita o „penalitate de nedeclarare”.

Daca uiti sa declari ca ai de dat statului 50 de lei, ti se mai iau 10 la suta

Dar asta nu e tot, aceste noi penalitati sunt un fel de supra-taxa, pentru ca aceia gasiti in culpa nu vor fi scutiti de achitarea celorlalte plati, recte dobanzi sau alte penalitati de intarziere, aferente acelor datorii. Cel putin asa spune proiectul noului Cod de Procedura Fiscala. Decizia este puternic contestata de mediul de afaceri

10 % pentru 25%

Pe scurt,  pentru obligatiile fiscale principale nedeclarate si stabilite de organele de inspectie fiscala prin decizii de impunere, platitorii vor datora o penalitate de nedeclarare de 10% din aceste obligatii nedeclarate, daca suma stabilita nu depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata intr-o perioada fiscala si de 25% din obligatii, daca suma stabilita depaseste 25% fata de fiecare creanta fiscala declarata.

Fara limita pentru evaziunea fiscala

Penalitatea  va avea insa si o limita maxima, respectiv va fi de 100.000 lei ori de cate ori, prin aplicarea procentelor, aceasta depaseste 100.000 lei. Aceasta limita maxima nu va fi insa valabila in cazul in care datoria fata de stat este generata de un act de evaziune fiscala. In acest caz, penalitatea de nedeclarare va fi majorata la 100%, conditia fiind insa ca actul de evaziune sa fie constatat de organele judiciare. Daca datoria este stinsa ori este esalonata la plata, cuantumul penalitatii va fi redus, la cerere, cu 75%.

 

author avatar
Catalin Dumitrescu
1.247 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger