AcasăOldPatronatele se asteapta la tepe din partea magazinelor la reducerea TVA

Patronatele se asteapta la tepe din partea magazinelor la reducerea TVA

Aurel Popescu sustine ca se va bate cu retailerii care fac smecherii ca sa nu le scada profiturile

Reducerea TVA la toate alimentele, de la 1 iunie, departe de a fi o cale de a-i multumi pe toti participantii – producatori, magazine, consumatori – genereaza suspiciune si chiar acuzatii din partea producatorilor de alimente. Au aparut deja cazuri in care retailerii cer renegocierea taxelor cu producatorii, ceea ce va anula ieftinirile la alimente.

Aurel Popescu sustine ca se va bate cu retailerii care fac smecherii ca sa nu le scada profiturile

Pretedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan), Aurel Popescu, a aruncat, recent, „bomba”, acuzand unele hipermarketuri ca au trecut la „smecherii” care vor anula, practic, efectele reducerii din 1 iunie a TVA la alimente, ce nu se vor mai ieftini cu 12%, dimpotriva. „Unele hipermarketuri incearca sa renegocieze taxele cu furnizorii, ceea ce e o smecherie aici si trebuie sa nu o acceptam. Adica ei se afiseaza ca reduc pretul la raft cu 12% sau cu cat o fi din TVA, iar in schimb cer taxe suplimentare si majorarea taxelor existente ca sa suplineasca aceasta diferenta”, a avertizat Popescu. El a mentionat ca a aflat de doua cazuri de astfel de practici si a atras atentia ca va sesiza Consiliul Concurentei si celelalte organe ale statului.

Magazinele salta preturile

Popescu a dezvaluit ca unele magazine incearca sa mareasca preturile inainte de reducerea TVA de la 1 iunie. „Sa stiti ca noi facem o masurare foarte atenta a pietei. De la data de cand a aparut ordonanta, fotografiem saptamanal toate preturile, fiecare (patronate din domeniul alimentelor – n.r.) pe domeniul lui”, a avertizat Aurel Popescu. La randul sau, premierul Victor Ponta a cerut sprijinul Consiliului Concurentei pentru supravegherea pietei alimentare.  „Experienta de la paine (reducerea TVA – n.r.) are parti pozitive si parti mai putin pozitive. Nu vreau sa ne trezim cu noi carteluri la carne, la paine, la alte produse, ceea ce, de fapt, sa opreasca o competitie deschisa, preturi mai mici si calitate mai mare”, a spus Ponta.

 

author avatar
Arpad Dobre
143 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger