AcasăOldPetrom si BRD, lovite de supraacciza si recesiune

Petrom si BRD, lovite de supraacciza si recesiune

Politica fiscala a guvernului a afectat negativ afacerile conduse de Mariana Gheorghe si Philippe Lhotte

Aventurile fiscale (supracciza, taxa pe stalp, reducerea CAS etc.) si inexistenta unor masuri guvernamentale care sa reporneasca economia nu au lovit doar in firmele mici. OMV Petrom, cel mai mare contributor la bugetul statului, precum si BRD Societe Generale, a doua institutie bancara ca marime din Romania, au raportat scaderi drastice ale profiturilor pe primele noua luni ale anului.

Politica fiscala a guvernului a afectat negativ afacerile conduse de Mariana Gheorghe si Philippe Lhotte

OMV Petrom a anuntat, ieri, ca vanzarile sale au scazut in perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei, iar profitul net s-a redus cu 34% si a ajuns la 2,4 miliarde de lei. Sefa Petrom, Mariana Gheorghe, sustine ca supraacciza la carburanti a afectat negativ vanzarile. Spre comparatie, compania a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 3,6 miliarde de lei. De asemenea, In perioada analizata, productia de hidrocarburi a companiei a scazut cu 2%, de la 49,98 milioane barili echivalent petrol (bep) la 49,11 milioane bep. Vanzarile de gaze naturale ale OMV Petrom au scazut in primele noua luni cu 15%, de la 3,6 miliarde metri cubi (39,13 TWh), la 3,08 miliarde metri cubi (33,39 TWh).

Profit in scadere

BRD a incheiat primele noua luni ale anului cu un profit net de 20 de milioane de lei, in scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile unor provizioane suplimentare in trimestrul al treilea pentru clientii in insolventa. Potrivit presedintelui-director general al BRD, Philippe Lhotte, creditele acordate clientilor corporate au scazut cu 7,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul operatiunilor de scoatere din bilant a creditelor neperformante si a unei cereri scazute de creditare. Creditele neperformante au scazut la 21,1%, fata de 24,8% in decembrie 2013.

author avatar
Arpad Dobre
311 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger