AcasăOldPrima si A Doua Casa pot fi inchiriate

Prima si A Doua Casa pot fi inchiriate

Prima Casa poate fi transformata si in sediu de firma

Beneficiarii programelor Prima si A Doua Casa vor putea sa inchirieze, partial sau total, locuintele, acestea putand fi transformate si in sedii sociale ale firmelor. In plus, spatiile locative cumparate cu dobanda subventionata si garantii de stat pot fi trecute si pe numele sotilor/sotiilor si pot face obiectul unui partaj in caz de divort ori conventie matrimoniala.

Prima Casa poate fi transformata si in sediu de firma

Ministerul Finantelor a postat pe site-ul sau un act normativ care va modifica programele Prima si A Doua Casa. Conform initiatorilor, schimbarile au fost necesare in urma aparitiei a numeroase cereri din partea beneficiarilor, solicitarile fiind legitime.

A doua locuinta, obligatoriu mai mare

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, beneficiarul programului care doreste trecerea de la o locuinta mai mica la una mai mare are obligatia de a utiliza sumele obtinute din vanzarea locuintei achizitionate sau construite initial pentru lichidarea creditului acordat initial in cadrul programului. Daca aceste sume sunt insuficiente pentru stingerea creditului acordat initial, beneficiarul se obliga sa achite din surse proprii eventuala diferenta de pret pentru achizitionarea/construirea noii locuinte. Utilizarea noului credit se va face exclusiv pentru achizitionarea/construirea noii locuinte, cu conditia lichidarii creditului acordat initial in cadrul programului pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare sau a contractului de construire a noii locuinte.

Inscrierea sotului/sotiei in contractul de credit

Avand in vedere solicitarile aparute in practica din partea beneficiarilor programului, Finantele propun posibilitatea inscrierii in contractul de garantare si de credit a sotului/sotiei, ca urmare a faptului ca actul de casatorie a intervenit ulterior achizitionarii locuintei. De asemenea ca urmare a solicitarilor mai multor beneficiari se propune o aliniere a prevederilor programului la cele ale noului Cod Civil in ceea ce priveste posibilitatea separatiei bunurilor prin conventie matrimoniala.

Inchiriere sau vanzare

Foarte multi beneficiari au solicitat, de-a lungul timpului, un acord in ceea ce priveste posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin programul Prima Casa, sau de a stabili un sediu social in acest imobil. Ca urmare, Ministerul Finantelor propune inserarea unui astfel de acord la nivel de norme. De asemenea, in cazul beneficiarilor care indeplinesc conditiile prevazute de lege, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de cinci ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii creditului initial.

Cedarea terenului catre primarie

Unii beneficiari au achizitionat locuinte prin programului Prima Casa in zone in care primariile doresc sa efectueze lucrari de asfaltare, modernizare, canalizare etc. a strazilor. In consecinta, la Ministerul Finantelor au fost transmise mai multe solicitari din partea acestor primarii, privind cedarea unor cote parti din drumul aferent locuintelor achizitionate prin program, prevedere ce va fi, de asemenea, cuprinsa in noile reglementari privind Prima si A Doua Casa.

 

author avatar
Arpad Dobre
785 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger