AcasăOldProducatorii de tigari neaga „blatul” cu Guvernul Ciolos

Producatorii de tigari neaga „blatul” cu Guvernul Ciolos

Gilda Lazar avertizeaza ca lipsa legii privind Directiva tutunului va priva bugetul de stat de 230 de milioane de euro pe luna

Mai multi demnitari au intrat in vizorul inspectorilor Corpului de Control al Guvernului, fiind suspectati de intelegeri secrete cu reprezentantii industriei tutunului. Producatorii neaga orice astfel de „blat” si sustin ca, de mai bine de un an, tot trimit adrese, scrisori si cereri catre guvernanti in care cer elaborarea unei legi pentru implementarea Directivei tutunului, ce intra in vigoare in 20 mai 2016.

Gilda Lazar avertizeaza ca lipsa legii privind Directiva tutunului va priva bugetul de stat de 230 de milioane de euro pe luna

Reprezentantii industriei tutunului din Romania au cerut inca din ianuarie 2015 guvernantilor de atunci sa elaboreze un act normativ prin care sa transpuna in legislatia nationala Directiva tutunului. Aceasta prevede, printre altele, avertismente mai vizibile pe pachetele de tigari, precum si un numar de telefon la care sa poata fi apelate autoritatile. Reprezentantii producatorilor ne-a declarat ca nici pana azi nu le-au fost trimise fisierele cu formatul si continutul avertismentelor respective, iar numarul de telefon amintit nu este functional. Pe de alta parte, Corpul de Control al Guvernului a demarat o ancheta, in urma suspiciunilor ca unii demnitari (secretari de stat, sefi din institutii publice etc.) ar fi cedat lobby-ului producatorilor de tigari si ar fi initiat demersuri pentru amanarea cu sase luni a implementarii Directivei tutunului. Problema este ca reprezentantii industriei cer o lege pentru aceasta directiva si au discutat despre acest aspect in repetate randuri cu autoritatile, pe fata, cu cereri facute publice. Amanarea cu sase luni nu este secreta, ea a fost ceruta de producatori si anul trecut, si in acest an, pentru adaptarea productiei la Directiva, tocmai pentru ca nu exista o lege de implementare a actului normativ european.

Pierderi uriase la buget

Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria, ne-a declarat ca, in ultimele 18 luni, companiile de tutun au cerut oficial si public autoritatilor sa transpuna Directiva tutunului. „Avem nevoie de sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial a legii de transpunere, pentru adaptarea proceselelor de productie, modificarea ambalajelor si a pachetelor. Am subliniat de fiecare data, in scrisorile catre autoritati, ca dorim sa ne conformam Directivei, dar nu putem demara schimbarea specificatiilor tehnice si a investitiilor in noile utilaje si ambalaje in absenta legii de transpunere. Si a normelor ei de aplicare”, a spus Gilda Lazar. Ea a precizat ca, potrivit Directivei tutunului, termenul limita de transpunere, 20 mai 2016, coincide cu cel de conformare a productiei. Problema e ca Ministerul Sanatatii, coordonatorul comitetului interministerial pe tutun, a intarziat procesul de transpunere, punand astfel in pericol piata legala a tigaretelor si, implicit, incasari lunare de aproximativ 230 de milioane de euro la buget.

author avatar
Arpad Dobre
266 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger