AcasăOldProfit de un miliard de euro pentru cotizantii la pensiile obligatorii

Profit de un miliard de euro pentru cotizantii la pensiile obligatorii

La BVB s-au tranzactionat actiuni Romgaz de 25 de milioane de lei

Au trecut sapte ani de la intrarea pe piata a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II). Administratorii acestori fonduri sustin ca au produs un castig net de 4,48 miliarde de lei (un miliard de euro) pentru cei peste 6,3 milioane de romani care contribuie in acest sistem.

Fondurile de pensii au plasat pe bursa 850 de milioane de euro

Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) informeaza ca, in cei sapte ani de functionare, fondurile de Pilon II au incasat de la Casa Nationala de Pensii Publice (si Casa de Pensii Sectoriala a Armatei) contributii brute in valoare totala de 16,72 miliarde de lei, ajungand sa administreze active nete in valoare de 21,2 miliarde de lei. Diferenta, respectiv suma de 4,48 de miliarde de lei, reprezinta castigul net realizat din investitii. Potrivit APAPR, acet castig a fost realizat exclusiv in beneficiul celor peste 6,3 milioane de participanti la fondurile de pensii private. Practic, vorbim de o performanta medie de 10,93% pe an in cei sapte ani de activitate a Pilonului II.

Plasamente in actiuni si obligatiuni

Aproximativ  93% din toate plasamentele fondurilor de pensii sunt realizate in Romania, in active locale. Fondurile de pensii au mentinut pe toata durata de functionare, inca de la start, un profil de risc redus, dar au investit in acelasi timp aproape 20% din activele aflate in administrare in actiuni listate la bursa. Doar la BVB, detinerile fondurilor de pensii private depasesc in prezent 850 de milioane de euro. Vorbim aici de plasamente in titluri ale Electrica, Romgaz, Nuclearelectrica, precum si in obligatiuni (precum cele emise de  Transelectrica si Primaria Municipiului Bucuresti), in cazul carora fondurile de pensii private au cumparat intre 15% si 25% din ofertele lansate pe piata.

 

author avatar
Arpad Dobre
95 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger