AcasăOldRata la Prima Casa, mai mica decat chiria

Rata la Prima Casa, mai mica decat chiria

Ratele pentru Prima Casa la apartamentele din provincie sunt cu minimum 20% mai mici decat chiriile lunare

Ratele pentru creditele contractate prin programul Prima Casa la garsoniere si la apartamentele cu doua camere sunt cu peste 20% mai scazute fata de chiriile lunare.

Ratele pentru Prima Casa la apartamentele din provincie sunt cu minimum 20% mai mici decat chiriile lunare

Rata lunara la garsonierele cumparate in Capitala prin programul Prima Casa este, in medie, cu peste 20% mai mica  decat chiria medie lunara. Cea mai mare diferenta, de 23%, este inregistrata in cartierele bucurestene Crangasi, Drumul Taberei, Giulesti si Militari. De asemenea, in Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% fata de chiriile lunare. Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de Banca Romaneasca si portalul Imobiliare.ro.

Costuri

De exemplu, pentru o garsoniera in Berceni si Giurgiului (Sectorul 4, Bucuresti), un cumparator prin programul Prima Casa plateste o rata de 164 de euro/luna, in timp ce un chirias plateste 200 de euro/luna. Cei care vor sa cumpere un apartament cu doua camere situat in cartierele din Sectorul 1 al Capitalei (Bucurestii Noi, Grivitei, Gara de Nord) platesc o rata lunara de 248 de euro, fata de o chirie medie lunara de 300 de euro. O rata cu aproape 40 de euro mai mica decat chiria vor plati si cei care cumpara un apartament cu doua camere in Sectorul 2 din Bucuresti (Tei, Colentina, Pantelimon).

Avans si finantare

Valoarea maxima finantata prin programul Prima Casa de catre Banca Romaneasca pentru un apartament vechi este de 57.000 de euro, echivalentul in lei. De aceea, pentru toate locuintele care costa peste 60.000 de euro, rata prin Prima Casa este aceeasi, iar diferentele apar in valoarea avansului. De exemplu, cei care vor sa cumpere un apartament cu trei camere intr-o zona semicentrala a Capitalei (1 Mai, 13 Septembrie, Dristor, Mosilor, Stefan cel Mare, Mihai Bravu, Tineretului, Vitan Nou) vor plati un avans de aproximativ 18.400 de euro si o rata de 327 de euro/luna, in timp ce chiria lunara este, in aceeasi zona, de 390 de euro. In Cluj Napoca, un apartament de 3 camere prin Prima Casa poate fi cumparat cu un avans de 8.000 de euro si cu o rata lunara de 327 de euro, apropiata de chiria lunara (330 de euro). In Brasov, avansul de 2.850 de euro si o rata de 310 euro/luna le asigura cumparatorilor o locuinta cu 3 camere.

author avatar
Arpad Dobre
237 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger