AcasăOldRCA se scumpeste pentru ca asa vor „muschii” asiguratorilor

RCA se scumpeste pentru ca asa vor „muschii” asiguratorilor

Misu Negritoiu a recunoscut ca aproape 50% din piata asigurarilor traieste din RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a impus, inca de anul trecut, tuturor firmelor de asigurare majorarea capitalului social si imbunatatirea solvabilitatii si a rezultatelor financiare ale acestor companii. Jumatate dintre ele nu au reusit acest lucru, iar celelalte s-au angajat sa scumpeasca RCA „doar” cu 50%, dar seful ASF, Misu Negritoiu, sustine ca majorarile reprezinta un efect al asezarii regulilor jocului.

Misu Negritoiu a recunoscut ca aproape 50% din piata asigurarilor traieste din RCA

Negritoiu sustine ca acest an este unul de tranzitie din perspectiva reglementarilor Solvency (Solvabilitate) II, de ajustare cantitativa si calitativa, de reglare a indicatorilor financiari. „Solvabilitate II inseamna reguli uniforme la nivel european. Regulile si transparenta vor sustine si  reconstructia pietei de RCA, ramasa prea mult timp neperformanta”, a spus Negritoiu.

Joaca lor pe banii nostri

Firmele s-au angajat, inca de anul trecut (dar nu prea s-au tinut de cuvant), ca vor majora RCA cu cel mult 50% in 2016. Aceasta dupa ce se inregistrasera deja scumpiri de 300% in ultimii doi ani. Cu toate acestea, seful ASF sustine ca majorarea tarifelor la RCA nu are legatura cu cerintele Solvabilitate II. „Nu trebuie sa interpretati cresterea primelor ca au legatura cu Solvabilitate II, ci mai degraba cu asezarea regulilor jocului. Ea vine sa raspunda unor preocupari din piata ale asiguratilor, in principal, cu privire la regulile jocului, cu privire la transparenta si informare corespunzatoare”, a precizat Negritoiu. Buna asta, cu asezarea regulilor jocului pe banii nostri! Si este cu atat mai frustrant cu cat vorbim de asigurari obligatorii, pe care toti posesorii de autovehicule aflate in circulatie (aproximativ sase milioane, in prezent) trebuie sa le achite.

Asigurarile obligatorii sustin piata

Seful ASF a recunoscut  ca piata este masiv dependenta de asigurarile auto, ceea ce ar trebui sa se schimbe, prin lansarea de produse variate. „Avem o piata masiv dependenta de asigurarile auto. Din asigurarile generale, RCA-urile au reprezentat 47%. Trebuie sa diversificam produsele de asigurare si sa dezvoltam asigurarile facultative, nu doar in domeniul auto, ci si imobiliare, sanatate si asa mai departe”, a spus Negritoiu. El a prezentat un orizont de timp in privinta normalizarii situatiei pe piata RCA. „Eu cred ca in 2018 piata asigurarilor va fi pe pilot automat. Noi avem obiective strategice pana in 2018: plata activa a daunelor sa nu mai fie un eveniment si sa avem piete sanatoase. Cam acestea sunt obiectivele”, a mai spus Negritoiu.

author avatar
Arpad Dobre
297 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger