AcasăOldStatul vinde actiuni de 3,2 miliarde de euro ca sa carpeasca bugetul

Statul vinde actiuni de 3,2 miliarde de euro ca sa carpeasca bugetul

Guvernul vrea sa stoarca bani din vanzarea pe bursa de actiuni inca din aceasta toamna

Premierul Victor Ponta a anuntat ca Guvernul va vinde actiuni pe care le detine la firmele de stat, printre care Aeroporturi Bucuresti, Portul Constanta, Hidroelectrica, Petrom, mizand pe venituri de 3,2 miliarde de euro.

Guvernul vrea sa stoarca bani din vanzarea pe bursa de actiuni inca din aceasta toamna

Guvernul a creat un grup operativ care se va ocupa de listarea pe bursele din Bucuresti si Londra a unor pachete semnificative de actiuni pe care statul le detine la o serie de firme de stat la care are diverse participatii. Practic, este vorba de trei categorii de societati nationale care pot contribui la cresterea lichiditatii si a volumelor de tranzactionare de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB):

– firme detinute majoritar de stat si neprivatizate ( Hidroelectrica, Portul Constanta, Aeroporturi Bucuresti, Salrom)

– companii privatizate, in care statul are detineri minoritare, dar nelistate (Telekom, Enel, E.ON)

– societati cu participarea statului, minoritara sau majoritara, si deja listate, in cazul carora poate fi majorata cota (Romgaz, Nuclearelectrica, Petrom).

Guvernantii estimeaza ca din vanzarea de actiuni ale firmelor la care staul este actionar minoritar se va obtine un miliard de euro la bugetul statului, iar din titlurile companiilor unde este actionar majoritar se vor obtine finantari de peste 2,2 miliarde de euro.

 

author avatar
Arpad Dobre
226 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger