AcasăOldSupra-accizarea carburantilor va pagubi enorm bugetul de stat

Supra-accizarea carburantilor va pagubi enorm bugetul de stat

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita anularea accizei suplimentare de sapte eurocenti la motorina, avertizand ca vor achizitiona carburanti din strainatate, fapt ce va aduce pagube enorme bugetului de stat.

Solutie. Transportatorii romani si cei straini care tranziteaza Romania vor alimenta de la benzinarii din Ungaria

Potrivit UNTRR, consumul anual de carburanti in Romania este de aproximativ sapte miliarde de litri – cinci miliarde de litri de motorina si doua miliarde de litri de benzina. Reprezentantii UNTRR avertizeaza ca, daca statul va majora acciza cu sapte eurocenti pe litrul de motorina, transportatorii romani care efectueaza operatiuni de transport international vor fi obligati sa alimenteze in afara tarii. In consecinta, prin reorientarea alimentarii a doar 13% din volumul actual de motorina vandut in Romania se anuleaza orice castig ipotetic al statului roman.

Calcule cu rezultate dezastruoase

Transportatorii au calculat ca, teoretic, supra-accizarea ar putea aduce statului 8,68 eurocenti (acciza + TVA) pentru fiecare litru de motorina, suma colectata suplimentar insumand circa 430 de milioane de euro. Conform estimarilor UNTRR, daca se aplica acciza de sapte eurocenti, aproximativ 70% din alimentarile actuale ale transportatorilor internationali de pe teritoriul Romaniei s-ar putea reorienta imediat in afara tarii, cu rezultate dezastruoase pentru bugetul de stat.  Daca din aproximativ cinci miliarde de litri de motorina alimentati in Romania anual, un volum de numai 13%  va fi achizitionat din alte tari, aceasta va duce la pierderi de 65 eurocenti/litru la bugetul public. Mai mult, statul va pierde si acciza de 330 de euro/1.000 de litri de carburant, pe care o incasa oricum inainte de supra-accizare, deoarece transportatorii (romani si straini), vor alimenta din Bulgaria, Ungaria, Ucraina sau Serbia.

author avatar
Adina Mutar
175 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger