AcasăOldTVA de 9% la bauturi alcoolice si cosmetice

TVA de 9% la bauturi alcoolice si cosmetice

Bauturile alcoolice servite in cadrul pachetelor turistice all-inclusive se taxeaza cu TVA de 9%

Modificarile aduse de Guvern Codului Fiscal prevad, printre altele, reducerea cotei TVA la 9% nu doar la produse alimentare, ci si la cosmetice si bauturi alcoolice, in anumite conditii.

Bauturile alcoolice servite in cadrul pachetelor turistice all-inclusive se taxeaza cu TVA de 9%

Noile prevederi aduc clarificari si stabilesc care sunt bunurile pentru care se va aplica cota redusa de TVA de 9% incepand cu data de 1 iunie 2015, respectiv: alimente, inclusiv bauturi, cu exceptia bauturilor alcoolice, destinate consumului uman si animal, animale si pasari vii din specii domestice, seminte, plante si ingrediente utilizate in prepararea alimentelor, produse utilizate pentru a completa sau inlocui alimentele.

Precizari

Toate produsele care, prin natura lor sunt alimente destinate consumului uman sau animal, ori sunt plante, seminte, utilizate pentru producerea de alimente destinate consumului uman sau animal, vor beneficia de aplicarea cotei reduse de TVA pe tot lantul economic de la producator pana la consumatorul final. Prin urmare, cota redusa de TVA va fi aplicata si in cazul in care un produs alimentar este utilizat ca materie prima in alte scopuri, cum ar fi producerea de cosmetice, bauturi alcoolice, atata timp cat acestea, prin natura lor, au ca destinatie principala consumul uman sau animal. Masura are scopul de a simplifica aplicarea cotei reduse de TVA, avand in vedere ca furnizorul nu poate controla scopul final in care este utilizat bunul respectiv, situatie in care pentru acelasi produs ar fi fost posibila aplicarea unor cote diferite de TVA in functie de utilizarea lor finala. Pe de alta parte, in cazul serviciilor de cazare care includ si demipensiune, pensiune completa sau all-inclusive, s-a subliniat ca acestea vor fi supuse cotei de 9% de TVA, chiar daca includ si bauturi alcoolice.

 

author avatar
Arpad Dobre
2.843 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger