AcasăOldUE va obliga multinationalele la transparenta fiscala

UE va obliga multinationalele la transparenta fiscala

UE inaspreste masurile impotriva evaziunii

Ministri de Finante ai Uniunii Europene au convenit asupra unor  noi reguli ce vor permite celor 28 sa faca schimb de informatii  cu privire la situatia fiscala a firmelor multinationale.

UE inaspreste masurile impotriva evaziunii

Aceste noi reguli, care ar trebui sa intre in vigoare in cursul anului, se inscriu in cadrul luptei contra practicilor de ”optimizare” fiscala care costa UE in fiecare an 70 de miliarde de euro, potrivit unei estimari a Parlamentului European, informeaza Reuters. ”Am ajuns la un acord politic cu privire la cooperarea intre administratiile fiscale cu privire la publicarea de date in fiecare tara. Aceasta face parte din munca noastra in programul de lupta contra evaziunii fiscale”, a declarat ministrul olandez de Finante, Jeroen Dijsselbloem, care prezida Ecofin la Bruxelles. Aceste noi reglementari vor constrange marile firme sa publice in toate tarile Uniunii Europene, unde sunt prezente, informatii cu privire la cifra de afaceri, beneficiu si impozite. Aceste date vor  fi ulterior interschimbate intre cele 26 de tari ale Uniunii. Aceste norme vor fi mai stricte decat proiectul de lupta contra fenomenului botezat ”eroziunea bazei de impozitare si transferului de beneficii”, proiect adoptat de G20 si de Organizatia de Cooperare si de Dezvoltare Economica (OCDE). Acest proiect nu constrange filialele firmelor straine sa dezvaluie situatia fiscala a firmelor-mama in timp ce regulile europene se aplica multinationalelor straine care dispun de filiale in UE, au declarat oficiali europeni.
Este necesara unanimitatea
Mai multi ministri europeni s-au pronuntat, inca de luna trecuta, ca UE nu ar trebui, cel putin la inceput, sa mearga dincolo de cadrul definit la nivel international, in scopul de nu impiedica investitiile straine in statele membre. Avand in vedere aceste preocupari , noile norme ale UE vor deveni obligatorii in 2017 pentru companiile multinationale straine . Aceste norme ar trebui sa fie aprobate in mod oficial in luna iunie , a declarat Jeroen Dijsselbloem . Este necesara unanimitatea celor douazeci si opt. In ciuda reticentelor unor guverne europene, comisarul Pierre Moscovici planuieste in saptamanile ce urmeaza ca informatiile cu privire la situatia fiscala a firmelor sa fie accesibile tuturor cetatenilor si nu sa fie transmise doar administratiilor fiscale.

author avatar
National
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger